Как да видим Вселената преди Големия взрив?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Художествено изображение на свръхтежките частици, играли ролята на часовници по време на Големия взрив. © Yi Wang, Xingang Chen
Антония Михайлова

Американски и китайски астрофизици смятат, че можем да разберем някои свойства на Вселената, преди да настъпи Големият взрив.

Това може да стане, като се изучат квантовите флуктуации на свръхтежките частици, съществували в зората на света, в микровълновото фоново лъчение на Вселената, става ясно от статия, приета за публикация в Journal of Cosmology and Astroparticle Physics.

„Това, което днес знаем за Големия взрив и рождението на Вселената, прилича на колода случайно смесени картинки и снимки, които показваме на презентации – времето, когато всяка от тях е била заснета, не е написано върху тях, и затова не можем да възстановим миналото. Затова днес не можем с точност да кажем, свивала ли се е първичната Вселена, или се е разширявала“, казва Синган Чен (Xinggang Chen) от Тексаския университет в Далас (САЩ).

Ученият и колегите му се опитали да намерят начин да отговорят на вечния космологичен въпрос – какво е представлявала Вселената в първите мигове след Големия взрив и как е изглеждала тя преди този катаклизъм, родил нашия свят.

Днес, както обясняват учените, има два подхода към този проблем. Голяма част от космолозите смятат, че Вселената се е родила от сингулярност, бързо разширявайки се в първите мигове след Големия взрив. Друга група астрофизици смятат, че рождението на нашата Вселена е предшествано от смърт на нейна „прародителка“, която вероятно се е случила в хода на т.нар. Голям разрив.

Отговорът на въпроса, която от тези идеи е вярна, както пишат Чен и колегите му, може да се получи благодарение на това, че в моментите, предшестващи Големия взрив, „зародишът“ на нашата Вселена е съдържал множество свръхтежки елементарни частици, колебаещи се на квантово ниво.

Както показват изчисленията на Чен, тези частици, които частици наричат „часовникови махала на Вселената“, са оставили своите следи в микровълновия фон, който днес се изучава активно с помощта на цяла редица наземни и космически обсерватории, като BICEP2, „Планк“ и WMAP.

Разкриването на „тиктакането“ на тези частици махала, както пишат учените, ще изисква още по-чувствителни и точни наблюдения на ехото от Големия взрив, които се явяват микровълново фоново лъчение. По думите им подобни изследвания вече се провеждат в рамките на проекта BICEP3 и други експерименти и Чен и колегите му очакват първите следи от тези частици да бъдат открити в близкото десетилетие.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори