Как гледката от прозореца на Чарлз Дарвин поставя началото на научната революция

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Мегавселена
  • 28 юли 2016 г. в 09:23 Последна промяна:
    28 юли 2016 г. в 09:28

Бащата на революцията изпробвал теорията си, наблюдавайки растения и животни през прозореца на къщата си.

Наскоро бе пресъздадена спалнята на великия учен Чарлз Дарвин, от която преди повече от 100 години той наблюдавал революционните си биологични експерименти. Посетителите на дома на Дарвин в Кент имат възможността да поседнат на голямата спалня на изследователя, от която наблюдавал проучването, помогнало му да развие теорията си за естествения подбор.

Английски куратори използвали декораторски инвентар, семейни снимки и анализи на боя, за да пресъздадат вероятните тапети, килими, завеси и огромното балдахиново легло, с които бил обзаведен дарвиновият дом. В стаята има още и диван, подобен на този, на който Дарвин слушал жена си Ема да чете откъси от популярни романи, а също и библиотека на чиито рафтове седяла любимата книга на изследователя – „Знаменитата скоклива жаба от окръг Калаверас“ на Марк Твен.

В задната част на дома си, през огромния прозорец ученият гледал към градините, следейки тестовите експерименти, които непрекъснато правел.

„Повечето огромни къщи притежават и градина, а често тя бива доста пищна“,

разказва кураторът Сара Мулден.

„В дома на Дарвин градината и къщата са неразривно свързани. Каквото е измислено и написано в къщата било практически приложено в градината. А, от главната спалня, Дарвин спокойно наблюдавал случващото се навън.“

След като приключва околосветското си пътешествие, през 1842 г. Чарлз Дарвин се мести в малкото градче Доун близо до Орпингтън и започва да развива теорията за еволюцията, тествайки всичките си идеи в семейната градина. Това включва и изкопаване на малки тестови участъци, които все още могат да бъдат видени от спалнята.

„Той стига до заключението, че само едно от осем новопосадени растения  ще израсне докрай“,

казва Роуан Блейк, главният градинар на имението.

„Това е доказателство за сурова природа и борба за оцеляване, което е и сърцето на теорията му.“

2030

От спалнята на Дарвин са се виждали и многобройните увивни растения. Разновидности на увивните растения, включително и вирджински тръни и бостънски бръшлян, покривали стените около огромните прозорци на къщата. Всички растения били посадени от самия него.

„Той стоял в спалнята си, често използвана като убежище, когато болуделувал или за да избегне нежелани гости и гледал растенията, които се катерили по стените и се разпростирали в различни посоки. „

Дарвин бил силно очарован и от взаимодействието между растения и животни, затова правел внимателни описи на популациите в различни местности, което довело до зачеването на идеята за хранителната верига, в която варирането на броя на различните видове водело до най-неочаквани ефекти.

Ученият често поръсвал пчелите с брашно, за да мога децата му да ги разпознават и да ги следват през полята.

„В следствие на това той предположил, че пчелите оставят следи от някакъв вид химикал, за да могат другите пчели да ги следват. Днес познаваме това като феромонни следи“, разказва Блейк.

Дарвин умира през 1882г., а съпругата му Ема през 1896г. След това къщата им се отдава под наем, а през 1907г. е превърната в девическо училище. През 1921г. девическото училище в Доун, чиито бивши възпитаници са Пипа и Кейт Мидълтън се мести в Бъркшир, а къщата на Дарвин е превърната в музей, управляван от Националния исторически музей. През 1996г. е поета и ремонтирана от “English Hermitage”.

„Проектът за спалнята дава на посетителите допълнителен поглед върху човешката еволюция“, казва за проекта си Моуден.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Памет · Разни хора

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори