Как работи невъзможният двигател EmDrive?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова


Законът за съхранение на импулса в двигателя за космически апарати EmDrive не се нарушава, както смятаха по-рано учените. Изследването на финландските физици е публикувано в изданието AIP Advances, пише Daily Mail.

Тягата на EmDrive се обяснява с деструктивна интерференция на микровълните (тоест гасене на вълните – наслагване на колебанията с противоположни фази). Това води до отделянето от множеството частици в кухината на EmDrive (резонатор) на двойки фотони, които се намират в противофаза помежду си. Те според учените отнасят импулса в посока, обратна на наблюдаваното в експериментите движение на агрегата.

Взаимодействието на такава двойка фотони води до появата на електромагнитна вълна с нулева поляризация, която обаче пренася импулс. Природата на явлението може да се поясни с деструктивната интерференция на вълните на повърхността на водата. В този случай минимумът на една вълна се наслагва върху максимума на друга и на повърхността те са незабележими.

Според учените тягата се произвежда от вълни, чиято дължина не е кратна на разстоянието между стените на кухината. Посоката на тягата се определя от асиметричната геометрия на кухината на EmDrive. Ако тя беше симетрична, не би възникнала тяга. Учените отбелязват, че всяка асиметрична кухина на двигател е способна да възпроизведе тяга.

Величината на тягата не може да превишава стойността, определяна от разликата в обемната плътност на енергията на микровълните в кухината и вакуума извън нея. При това КПД на двигателя по нелинеен начин ще зависи от мощността на микровълновия източник, както и от формата и материала на кухината на EmDrive.

Учените отбелязват, че тяхното обяснение на работата на двигателната инсталация не е окончателно и следва от преосмислянето на представите за физическия вакуум.

През април т.г. физикът Майкъл Маккалъш от университета на Плимът (Великобритания) предложи свое обяснение на работата на двигателя EmDrive, което използва собствена теория за ненулева инертна маса на фотона.

През октомври 2015 година изследователите от Космическия център Джонсън на НАСА потвърдиха работоспособността на EmDrive. По думите им инсталацията позволява да се стигне до края на Слънчевата система не за няколко десетилетия, а за няколко месеца.

Двигателят представлява устройство във формата на конус от магнетрон (генериращ микровълни) и резонатор (натрупващ енергия от колебанията). Такава конструкция позволява, по думите на създателите, да се преобразува лъчението в тяга.

Прототипът на силовата инсталация за първи път е демонстриран през 2002 година от Роджър Шойър. Експерименталните проверки на EmDrive не позволяват да се правят еднозначни изводи за работоспособността на двигателя. Публикациите за агрегата в рецензирани издания срещат затруднения.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Физика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори