„Касини“ улови междузвездни частици

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/JPL-Caltech
Антония Михайлова

Космическият апарат „Касини“ е уловил частици прах, долетели извън Слънчевата система, и е успял да определи техния химичен състав, става ясно от статия, публикувана в сп. Science.

Основна задача на „Касини“ е изучаването на Сатурн, неговите пръстени и спътници. Освен това апаратът, с помощта на инструмента Cosmic Dust Analyzer, анализира ледените частици прах, които обикновено излизат от гейзерите на Енцелад – геологично активен спътник на планетата. Както твърдят изследователите, те са успели да уловят милиони такива частици, но малък брой от тях – само 36 – представляват специална група.

Междузвездните частици се движели със скорост 72 000 километра в час. Такава висока скорост им позволява да избегнат гравитационно захващане от Слънцето и планетите. По този начин изследователите са заключили, че тези частици са долетели в Слънчевата система от междузвездното пространство.

Всички те имат приблизително еднакъв химичен състав и съдържат такива елементи като магнезий, силиций, желязо и калций. Освен това в частиците са открити сяра и въглерод, но в по-малко количество.

„Космическият прах се появява, когато умират звезди, но съществува огромно количество звезди във Вселената. Естествено, ние очаквахме да видим голямо разнообразие на такива частици за продължителния период на нашето изследване“, отбелязват учените.

Изследователите допълват, че частици звезден прах вече са откривани в метеорити, които ги съхранявали от момента на появата на нашата Слънчева система. Но прахът, уловен от „Касини“, има сходен състав и по-скоро се е появил благодарение на повтарящ се процес, протичащ в междузвездната среда.

Според една от версиите частиците прах в междузвездното пространство са се разрушавали и претърпявали повторна кондензация няколко пъти, според това, как ударните вълни, пораждани от загиващите звезди, са преминавали през тях. В резултат частиците може да са станали сходни по химичен състав.

По-рано „Касини“ прелетя през гейзерите на Енцелад и за първи път в историята успя да изучи водата на неземен океан.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори