Кехлибарената стая е зазидана в бункери?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Полски музейни работници предлагат нова версия за местонахождението на прочутата Кехлибарена стая – тя може да е зазидана в комплекс бункери във Варминско-Мазурското войводство недалеч от границата с Калининградска област, съобщава културният център на Полша в Калининград.

Специалистите открили неизвестно досега помещение под земята. „Според служителите на местния музей вътре може да се намира прочутата Кехлибарена стая. Откритието беше направено с помощта на георадар… В един от обектите се намира зазидано помещение с размери три на два метра“, се казва в съобщението.

За да изяснят какво именно се намира в помещението, учените възнамеряват да получат разрешение за използване на видеокамери.

Според управителя на комплекса от бункери Бартоломей Плебанчик по-скоро в помещението се намира нещо ценно – Кехлибарената стая или заграбени произведения на изкуството.

По думите му през петдесетте години на миналия век към командването на полските сапьори във Венгожев, се обърнал човек, работещ като пазач. Той съобщил, че през зимата на 1945 година е станал свидетел на навлизането на немски военни камиони на територията на обект №31, които били разтоварени вътре. Според свидетеля след това мястото било зазидано.

Кехлибарената стая е създадена от немски майстори през XVIII век за пруския крал Фридрих I, след това била подарена на Петър I, който направил колекцията главна перла на резиденцията на руските императори в Царско село. По време на Втората световна война през 1941 година немците преместили стаята в Кралския замък в Кьонигсберг (днес – Калининград).

Малко преди щурмуването на града през пролетта на 1945 година стаята изчезнала безследно. През 1967 година е създадена държавна комисия по издирване на шедьовъра, която е закрита през 1984 г.

Но опитите да се открие Кехлибарената стая не са спирали. Съществуват около 15 версии за мястото, на което е скрита. Има мнения, че съкровищата може да се намират в Калининградска област (бивша територия на немска Източна Прусия), Германия, Полша, Чехия и дори на дъното на Балтийско море, но реални потвърждения за това няма.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори