Кехлибарената стая – скрита в подземна галерия?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

На снимка от сондата се виждат потопени във водата сандъци (вдясно те са дадени с контур.
© Комсомолска правда
Антония Михайлова

Подземна галерия е открита на дълбочина 10 метра под бункер, в който през 1945 година се е намирал щаб на фашистките войски под командването на ген. Ото Лаш.

От 1968 година в бункера работи музей, но както се оказало, съоръжението продължава да пази доста тайни.

„Моят екип дълго не можеше да получи разрешение да снима под главната галерия на бункера. Накрая успяхме! Спуснахме сонда на дълбочина десет метра и направихме снимка на сандък който по-рано бяха открит с георадар“, разказва пред „Комсомолская правда“ историкът Сергей Трифонов, автор на проекта „Кьонигсберг 13“.

„Сандъкът се оказа доста тежък, но успяхме да го отдръпнем от стените със специален манипулатор. Под самата стълба, която сканирахме, ясно се вижда сводът на широка галерия. Галерията идва откъм руините на Кралския замък, от подземията на който тук може незабележимо да се пренесат главните ценности на града, сред които може да са Кехлибарената стая и четири и половина тона злато от Дрезднер банк.“

Освен това историкът твърди, че в стените на бункера е зазидана още една загубена в годините на войната ценност – бронзова скулптура на Кант. Изследователят обяснява защо е било необходимо тя да се скрие.

„Нацисткият елит на Кьонигсберг е придавал голямо значение на статуята. По време на бомбардировка жителите забелязали, че нито една бомба не попаднала в гроба на философа, независимо че постройките на остров Кнайпхофс били унищожени напълно.

Затова е напълно вероятно паметникът да е използван от последния комендант на Кьонигсберг за магическа защита на бункера. Освен това върху бункера паднал само един снаряд, който впрочем минал по допирателната“, разказва Трифонов.

Днес историкът смята, че главните открития на екипа му вече са направени – доказано е самото съществуване на подземната галерия. Остава малко – да се проникне там, да се изпомпа водата и да се стигне до тайнствения сандък. Вход още не е открит, но според Трифонов той може да е бил засипан с пръст, в непосредствена близост до музея „Блиндаж“.

Откритата галерия се намира под стълба, водеща към бункера.
Скица: Сергей Трифонов

Още преди три години разрешили на изследователите да проникнат в подземията на музея. Тогава бил изрязан отвор в пода на бункера, след което екипът на Трифонов успял да пробие пода с дебелина 1,42 метра, но спускането на сонда и правенето на снимки през дебелия слой вода, с който са запълнени подземията, изследователите успели да направят чак сега.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори