Кинжалът на Тутанкамон е с извънземен произход

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова


Кинжалът, открит през 1925 година след отварянето на саркофага на Тутанкамон, е изработен от метеорит.

Франческо Порчели, професор по физика от Торинския политехнически институт, който взел участие в експертизата, отбелязва, че 35-сантиметровото желязно острие веднага след откриването му в пелените на мумията е предизвикало полемика в научните среди, съобщава ТАСС.

„Изделията от желязо в Древен Египет са били изключително малко. Този материал се е ценил повече от златото – подчертава ученият. – Невероятно е, че никой по-рано не е подлагал на анализ тази сплав.“

С помощта на рентгенови лъчи учените са установили, че материалът на острието съдържа 10% никел и 0,6% кобалт. „Такава сплав е характерна за метеоритите. Получаването ѝ по изкуствен път в онази епоха е било абсолютно невъзможно“, отбелязва Порчели.

По думите му учените си спомнили за кинжала на Тутанкамон след откриването на кратера с метеоритен произход Камил в египетската пустиня.

В един от известните древни папируси се разказва за „желязо, паднало от небето“, но никой досега не е разглеждал сериозно „извънземната“ версия за произхода на материала.

Тутанкамон е управлявал от 1333 до 1323 г. пр.н.е. и е починал на 18-годишна възраст. Гробницата му е открита през 1922 година в Долината на царете от британския учен Хауърд Картър и колекционера на антики лорд Джордж Карнарвън.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори