„Китайският Франкенщайн“ ще трансплантира глава на маймуна

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

трансплантация, операционна
YouTube
Антония Михайлова

Китайският хирург Сяопин Рен (Xiaoping Ren) от Медицинския университет на Харбин, който е присадил успешно глави на стотици мишки, в близко време планира да осъществи такава операция на маймуна. За опитите на „китайския Франкенщайн“ съобщава The Wall Street Journal – американски журналист е заснел опитите на Саяопин на видео.

Първият успешен опит за присаждане на глава от един гризач на друг е проведен през 2013 година. Операцията отнела 10 часа. Оттогава Сяопин Рен е провел повече от хиляда опита, постепенно увеличавайки до 24 часа срока на преживяване на гризачите. Мишките дори успели да отворят очи и да пият вода.

Още през лятото докторът планира да премине към операции на примати. За тази цел той е изобретил специални микротръбички, по които оксигенираната (наситена с кислород) кръв ще попада от мозъка на животните в новото им тяло. В далечното бъдеще такива операции ще могат да помагат на нелечимо болни хора, но отначало е необходимо да се постигне оцеляването на опитните животни.

Присаждането на глава от едно животно върху тялото на друго е толкова съмнителна от гледна точка на медицинската етика, че в САЩ дори не се обсъжда възможността за започване на подобни операции. Поради тази причина Сяопин Рен е напуснал университета в Синсинати и се е преместил в Китай, където властите заделили за неговите експерименти повече от 1,6 млн. долара.

Това не е първият случай, когато КНР дава пари за научни изследвания, които световната научна общественост смята за неетични или опасни. През април 2015 година Цзюнцзю Хуан (Junjiu Huang) и колегите му за първи път модифицираха генома на човешки ембрион.

През февруари 2015 г. италианският неврохирург Серджио Канаверо (Sergio Canavero) обяви перспективен метод за трансплантация на човешка глава. Той обеща да проведе първия опит още през 2017 година. Първият пациент на Канаверо може да е Валерий Спиридонов, 30-годишен програмист от Владимир, който страда от спинална мускулна атрофия.

Предупреждаваме, че видеото съдържа кадри, които не са за чувствителни хора.

Категории на статиите:
Невро(био)логия

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори