Китайци са клонирали генномодифицирани маймуни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Foto: Jin Liwang/XinHua/
Ивайло Красимиров

Китайски учени са успели да инфилтрират генен дефект в макак и да го клонират пет пъти. Целта на копията е да се разбере какво въздействие би имал разстроеният биоритъм.

За първи път на бял свят се появят клонирани маймуни с изкуствено създаден генен дефект. Те трябва да послужат за изследване на смущенията в биоритъма, съобщава информационната агенция Синхуа. Петте макака са били „родени“ наскоро в Института по неврология към Китайската академия на науките в Шанхай.

Изследването на клонираните маймуни се фокусира върху т.нар. Циркадни ритми. Те, когато са разстроени, се свързват при човека със смущения в съня, депресия, диабет, рак и други болести като Алцхаймер. За първи път учените разполагат с пет маймуни, които имат подобен генетичен фонд, пише Синхуа.

Екхард Волф от Центъра по генетика на Университета Лудвиг Максимилиан в Мюнхен казва, че изследователския резултат е „голямо логистично постижение.“ Тоя смята, че китайският експеримет не е укорим, в случай, че етиката и науката го налагат. Човек трябва да си постави обаче въпроса: „Каква е ползата за човека, спрямо страданията, които ще бъдат причинени на животното.“ По думите му това всеки път е въпрос на конкретно решение.

Публикацията на Синхуа идва скоро след скандала около китайския учен, който през ноември публикува информация за раждането на генномодифицирано бебе и жена, която все още е бременна. Експериментът му предизвика вълна от критики, а университетът се разграничи от действията му. Китайските власти все още обмислят наказателни мерки срещу учения.

Китайската държавна информационна агенция обаче сега подчертава, че изследователската програма съблюдава „международните стандарти в опитите с животни“ под надзора на Комитета по етика на института. Китай успява да клонира маймуни за първи път през 2017 г., но дори този успех е спорен, поради факта, че приматите са толкова подобни на хората, че расте загрижеността за възможна употреба на метода при човеци.

В актулния експеримент учените са променили генетично така ембрионите на макаците, че е бил изключен протеинът BMAL1, който се смята че отговаря за контрол на биоритъма. Генномодифицираната маймуна, която е проявила най – ясните белези на заболяване е била клонирана, съобщават изследователите.

За целта клетъчното ядро е било трансферирано в яйцеклетка без ядро. Това е същият метод, по който през 2017 са били клонирани първите маймуни Зонг Зонг и Хуа Хуа – около 22 години след раждането на овцата Доли. Директорът на института Муминг Поо казва, че изследванията на клонираните маймуни ще се концентрират върху различни мозъчни разстройства. Експериментът ще послужи и за тестване на различни медикаменти, казват китайците.

Източник: SPIEGEL ONLINE

Категории на статиите:
Генетика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори