Китайците искат кацане от другата страна на Луната

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Близката и далечната страна на Луната.
Близката и далечната страна на Луната.
Ивайло Красимиров

Повече от десетилетие Китай подготвя мисия насочена към далечната страна на Луната. През тази година китайците планират да изпратят два сателита, които да улеснят тази мисия. Кулминация на програмата ще стане кацане на далечната страна на Луната на космически кораб.

Комуникационните сателити, които ще изпратят през тази година ще бъдат на постоянна орбита над обратната страна на Луната, като непрекъснато ще изпращат сигнали към Земята. Очаква се те да бъдат изстреляни през юни тази година.

Както е известно, Луната се върти около Земята винаги само с едната си страна обърната към планетата. Досега обратната или далечната страна на Луната е виждана само на снимки, изпратени от руски спътник още през далечната 1959 г.

Нито една страна досега не е осъществявала кацане на сонда на тази далечна страна на Луната. Това е така, защото кацането на обратната страна на земния спътник е много по-трудна задача в сравнение с кацане на повърхността, обърната към Земята.

Теренът на обратната страна е доста по-труден и е нужна много сериозна подготовка, за да стане кацането безопасно. Вероятно най-удобното място за кацане на далечната страна на Луната е намиращият се близо до южния полюс на Луната „басейн на Аиткен“, който представлява голяма и относително равна вдлъбнатина на лунната повърхност.

Не само теренът е проблем за кацане на обратната страна на Луната. Сериозни въпроси поставят и начините за комуникация. Всички досегашни лунни мисии са осъществявали лесно контакти със Земята.

76a1511d9ceb4c9d41b1367919dd97e9

Това означава, че апаратът, който ще кацне на Луната, трябва да използва предварително изпратените сателити, за да се свързва със Земята. Комуникационните сателити, които Китай ще изпрати тази година, ще са на тази точка, която учените наричат втората Lagrangian точка на трасето Земя-Луна или EML-2, на около 60 000 километра над обратната страна на Луната.

Lagrangian (на името на италианския математик Йозеф Луис Лагранж 1736–1813) са точките, където гравитационното привличане на две отделни тела, в случая Земята и Луната, създава някакъв баланс. Тези точки понякога се наричат и „места за паркиране“, защото са най-удобни за „закотвяне“ на орбитален космически кораб.

Мисията Chang’e 4 не само ще кацне на обратната страна на Луната, но и ще се върне, като донесе проби от лунната повърхност на Земята. Ако мисията успее, това ще са първите лунни проби изпратени към Земята от 1976 г. насам. Успехът на мисията ще зависи и от успешното производство на новата ракета Long March 5, която имаше неуспешен тест през миналата година. Преди началото на мисията, Китай ще иска да постигне един или два успешни теста на новата ракета.

От НАСА също са обсъждали мисия до обратната страна на Луната, но засега нямат конкретни планове за нея.

Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори