И Индия ще каца на Луната

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

12234
Ивайло Красимиров

През следващата 2018 година, Индия за първи път ще изпрати свой роувър на Луната. Индийската космическа агенция – Indian Space Research Organisation (ISRO), ще осъществи първата си лунна мисия с кацане и движение на лунен роувър по повърхността на земния спътник.

Плановете са това да се случи през март 2018 година. Операцията е наречена Чандраяаан – 2 (Chandrayaan – 2). Предходната мисия, Chandrayaan-1, включваше изпращане на космическа сонда в орбита около Луната. За съжаление след известен период в действие, през 2008 г., сондата изгуби орбитата си и изчезна. Индийският апарат беше намерен да се рее без посока из космоса чак през 2016 г. от НАСА.

Предстоящото изстрелване на новия апарат към Луната обещава да осъществи интересна мисия. Всъщност с него ще бъдат изстреляни три устройства. Един космически апарат, който ще остане в орбита около Луната, един който ще се приземи на повърхността й, за да остави там роувъра и самият лунен всъдеход.

След кацането на лунната повърхност, роувърът ще изучава околната среда, както и състава на лунната обвивка, докато апаратът в орбита около Луната ще създаде детайлна триизмерна карта на лунната повърхност, съобщават от ISRO. Става ясно, че мисията ще бъде осъществена с относително много нисък бюджет от едва 93 милиона долара. Ако мисията успее, това ще бъде впечатляващо постижение, пише списание Nature.

Индийската космическа организация има и други интересни проекти. Програмата Aditya ще изучава слънцето, а XPoSat ще изучава космическата радиация.

След САЩ, Русия и Китай, Индия ще бъде следващата страна с апарат, който каца на Луната. През 2013 г. Китай приземи първият си лунен роувър на спътника на Земята, но все още няма конкретни планове за кацане на екипаж на луната.

Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори