Климатолози предричат мегасуша в Америка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Климатолози създадоха модел на бъдещото развитие на времето в САЩ въз основа на анализ на годишните пръстени на дърветата за изминалия век.

Неутешителната прогноза на учените е публикувана в изданието Science Advances и е обсъждана на заседание на Американската асоциация за развитие на науката.

Доктор Бен Кук, климатолог от НАСА, и неговите колеги са разработили  модел на бъдещото развитие на валежите и измененията на температурите в САЩ. Тяхната прогноза се основава на изучаването на годишните пръстени на дърветата, които, както е известно, се отличават по големина в дъждовни и сухи години.

Според д-р Кук някои части на Съединените щати – преди всичко Югозападът и равнините между Северен Тексас и Дакота, в близките десетилетия ще познаят такава суша, с която не може да се сравнят дори страшните суши от XII–XIII век.

Днес някои щати, например Калифорния, вече страдат от суша, но ако се вярва на тази прогноза, то сушата ще се измерва не с години, а с няколко десетилетия.

Основни причини за тази мегасуша ще бъдат намаленото количество падащи валежи и едновременно повишение на изпаренията в резултат на повишаването на температурите и като следствие – обезводняването и изсъхването на почвата.

Д-р Кук смекчил тази мрачна прогноза по време на своето изказване на конференцията на Американската асоциация за развитието на науката, като подчертал, че моделът е построен въз основа на анализ на годишните пръстени на дърветата, а това значи, че дърветата все пак  са оцелели по време на предишните мегасуши. Тоест и през двадесет и първи век човечеството има шанс.

Той, естествено, е свързан с опазването на околната среда и намаляването на емисиите парникови газове.

Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори