Кого ще убиват безпилотните автомобили

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Димитър Димитров

Във философията съществува етически въпрос, наречен тролейбусен проблем. Ако трябваше да бутнете едър човек пред движещ се трамвай, за да спасите група хора на релсите, бихте ли го направили? Тази абстрактна идея е намерила място и в програмирането на безпилотните автомобили – какво става, ако е невъзможно да бъдат избегнати всички?

Изследователи от Икономическия университет в Тулуза искали да видят какво ще реши обществеността и направили онлайн запитване, включващо ситуация, в която автомобилът или ще убие 10 души и ще спаси шофьора (пасажера), или ще се преобърне, за да спаси групата, но ще убие шофьора.

Повече от 75% от хората избрали саможертвата, за да спасят 10 души и около 50% я избрали, за да спасят само един човек. Обаче участниците в анкетата не смятали, че автомобилите наистина ще бъдат програмирани така и най-вероятно ще спасяват пасажера на всяка цена.

Първата версия на анкетата избирала на случаен принцип броя на хората, които да бъдат убити (1 до 10), ако колата не се преобърне. В нея се питало дали автомобилът да пожертва пасажера или пешеходците. Втората версия изследвала как хората сами биха програмирали колите – винаги да се пожертва пасажера, винаги да се предпазва пасажера, или на случаен принцип (според ситуацията) . След това участниците в анкетата трябвало сами да оценят морала си. В третата версия, на запитваните била прочетена история, в която 10 души били спасени, защото автомобилът се преобърнал и убил шофьора. Доброволците трябвало да се поставят на мястото на шофьора, а след това на пешеходците и накрая да самооценят морала си.

Когато анализирали демографската статистика за участниците, изследователите разбрали, че младите и по-нерилигиозните хора очакват автономните автомобили с по-голямо нетърпение. По-голямата част от хората приоритизирали спасяването на повече хора, пред оцеляването на един (утилитаризъм във философията). Но евентуален закон, който задължава автомобилът да пожертва пасажера, за да спаси голяма група, би бил много труден за прокарване.

Това е проблем, който със сигурност ще навреди на автомобилната индустрия, дори и след като производството на безпилотни автомобили стане масово. Ясно е едно – автономните коли ще намалят жертвите по пътя с 90%, но какво ще стане с останалите 10% все още е въпрос само в сферата на философията.

Popular Science

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Автомобили

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори