Започва строителството на град на бъдещето в Саудитска Арабия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Саудитска Арабия планира да инвестира между 100 и 200 милиарда долара за изграждане на зелен оазис в пустинята – футуристичен град без автомобили, улици и нулеви нетни емисии на въглерод.

Този месец проектът беше обявен от престолонаследника Мохамед бин Салман, „Линията“ е дълъг 150 км пояс от хиперсвързани общности, простиращи се от планините на северозападна Саудитска Арабия до Червено море.

Но за разлика от замърсяващите мегаполиси днес, този 1-милионен град ще бъде захранван от „100% чиста енергия“, а жителите ще бъдат пренасяни чрез „решения за автономна мобилност“ и свръхвисокоскоростен транзит.

„Линията“ ще бъде изградена в три слоя: повърхностен слой за пешеходци, плюс два подземни слоя за транспорт и инфраструктура. Дизайнът, казва Бин Салман, ще запази 95% от естествената среда на региона.

„Защо трябва да жертваме природата в името на развитието?“ казва той. „Защо 7 милиона души трябва да умират всяка година заради замърсяване? Защо трябва да губим 1 милион души всяка година поради пътнотранспортни произшествия? „

Вместо едно дълго развитие, градът е подреден като клъстери от агрегирани градски зони по централен „гръбнак“. Училища, магазини и други нужди ще бъдат на пет минути пеша, казват разработчиците и „нито едно пътуване няма да е по-дълго от 20 минути“.

Плановете казват, че изкуственият интелект ще подобри ежедневието както на жителите, така и на бизнеса, като се предвижда 90% от наличните данни да бъдат използвани за подобряване на инфраструктурните възможности.

Разработчиците прогнозират, че новият град ще генерира 380 000 нови работни места и ще увеличи БВП на Саудитска Арабия с около 48 милиарда долара.

Изображенията не са предоставени, въпреки че строителството трябва да започне през първото тримесечие на 2021 година.

„Линията“ е замислена като първият аванпост на Neom, град-държава който ще бъде построен на 16 000 квадратни км и ще бъде на стойност от 500 милиарда долара. Градът ще се развива в провинция Табук в Саудитска Арабия близо до границите, които споделя с Йордания и Египет. (Neom е комбинация от гръцки – neos или „нов“ и арабски – mustaqbal, или „бъдеще“.)

Обявен като „жива лаборатория“, Neom е част от амбициозен план за отбиване на Саудитска Арабия от петролната зависимост и превръщането на страната в технологичен световен център, подобен на Силициевата долина. Той ще включва градове, изследвания, образователни зони и туристически атракции.

Според The ​​Wall Street Journal, в поверителни документи се споменават планове за летящи безпилотни таксита, увеселителен парк в стил Джурасик парк с роботизирани динозаври и най-голямата плътност на ресторанти със звезди на Мишлен, където за разлика от останалата част на страната има предложение да се позволи и сервирането на алкохол.

Според The Wall Street Journal дори яркият пейзаж на региона ще бъде преобразен с машини за създаване на облаци, светещ в тъмнината пясък и гигантска изкуствена луна, която ще свети ярко всяка вечер.

Замислен като „най-голямата система без въглерод“ в света, градът с 16 района ще използва преобладаващо слънчева енергия, вятърни паркове и нововъзникващи зелени технологии, които превръщат водата в кислород и водород.

„Neom е ускорител на човешкия прогрес и визия за това как може да изглежда ново бъдеще“, се казва в съобщението на двореца в Саудитска Арабия. „Това ще бъде дестинация и дом за хора, които мечтаят за големи дела и искат да бъдат част от изграждането на нов модел за изключителна пригодност за живот, създаване на процъфтяващ бизнес и преоткриване на опазването на околната среда.“

Първоначално публикувано в Architectural Digest.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вдъхновение

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори