Колко дълъг е един ден на Венера?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Ако сте фен на космически новини, несъмнено сте прочели много истории за открития на екзопланети. Често съобщенията за нови екзопланети се съчетават с информация за повърхностната температура на планетата и колко са дълги годините там. Имайки това предвид, идеята, че никога не сме знаели колко точно са дните на Венера – най-близката до Земята планета, може да изглежда невероятно. След като разберете какво трябва да направят учените от UCLA, за да си изяснят въпроса, разбирате защо.

На Земята мислим за една година като за измерване само на времето, но всъщност това е страничен продукт от скоростта и разстоянието. Това е мярката за времето, необходимо на планетата да извърши обиколка около своята звезда. Годината на Земята обаче не е точно 365 дни. Организирали сме нещата по този начин, защото е по-лесно, но използваме високосни години, за да изравним всичко, иначе сезоните бавно биха започнали да се разместват.

Един ден, от друга страна, е мярка за въртенето на самата планета. За учените, изучаващи Венера, това представлява голям проблем. Има редица фактори, работещи срещу учените, проучващи Венера. Първо, планетата се върти много бавно. Ако завърши въртене за достатъчно кратко време, за да може да се наблюдава цял ден, докато планетата все още е в полезрението ни, може би било по-лесно, но това определено не е така.

Освен това Венера е забулена в облаци, които правят невъзможно да се види повърхността й от Земята. Това означава, че не можете просто да изчакате отново да видите същата забележителност от пейзажа, за да измерите един ден. Така че, за да получи точно измерване на продължителността на деня на Венера, изследователският екип прекарва повече от десетилетие, в земни години, изследвайки Венера с радар и запис на данни.

Това, което откриха е, че докато на Венера има „среден ден“, дните на планетата са невероятно непредсказуеми. Масата на планетата не е разпределена равномерно по цялата сфера и гъстата атмосфера също вероятно кара планетата да се върти по-бързо или по-бавно, докато се „разплита“ около планетата. Резултатът е непредсказуема планета с дни, които продължават средно 243 земни дни. Да, един ден на Венера трае приблизително две трети от земната година.

Още по-невероятното при това откритие е, че вече знаехме колко е дълга годината на Венера. Астрономите са изчислили, че годината на Венера е 225 земни дни, което означава, че годината на Венера е всъщност по-кратка от деня на планетата. Странно нали? Планетата обикаля около Слънцето по-бързо отколкото се завърта около оста си.

Това изследване ще помогне за по-точното планиране на бъдещи мисии до Венера. Неточните оценки, използващи стари данни, могат да доведат до сериозни проблеми при опит за кацане на точно място на Венера, но по-доброто разбиране за това как се върти планетата ще смекчи тези проблеми занапред.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Категории на статиите:
Наука · Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори