Колкото по-стара е галактиката, толкова по-малки са шансовете за живот в нея

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

С напредването на възрастта на нашата галактика, шансът да съществува и друг живот в нея все повече намалява, според екип от австралийски изследователи.

Учените откриха, че скалните екзопланети, които са се образували в началото на възникването на галактиката, изглежда имат по-голям шанс да развият магнитно поле и тектоника на плочите – което се счита благоприятно за развитието на живот.

Това може да означава, че ако в галактиката Млечен път съществуват други форми на живот, те вероятно биха се развили по-скоро рано, отколкото по-късно през нейното съществуване. Планетите, които са се образували наскоро, имат по-малък шанс да развият живот.

„Тектониката на плочите е важна за обитаемостта и изглежда, че оптималните условия за тектоника на плочите са съществували за планети, образуващи се в началото на живота на галактиката и е малко вероятно да се повторят лесно“, казва Крейг О’Нийл, професор в университета Маквари, по време на виртуална презентация на неотдавнашната конференция по геохимия на Goldschmidt.

О’Нийл предполага, че тектониката на плочите на Земята действа като термостат за планетата. Така че екзопланетите, които все още не са разработили тектониката на плочите, вероятно нямат подходящи условия за прием на живот.

„Това не влияе само на температурата на повърхността, това означава, че ядрото остава горещо, което инхибира развитието на магнитно поле“, каза О’Нийл.

„Ако няма магнитно поле, планетата не е защитена от слънчева радиация и ще има склонност да губи атмосферата си. Така че животът става труден за поддържане. Планетата трябва да има късмет, за да има правилната позиция и подходящата геохимия в точния момент, ако ще поддържа живот. „

Изследователите знаят, че общият химичен баланс на нашата галактика се е променил за милиарди години, тъй като огромни количества материал са се включили в звезди и планетни тела или са били изгонени чрез свръхнови.

Това означава, че междузвездният материал, който е на разположение за формиране на бъдещи планетарни тела, е вече значително по-различен от този, който е присъствал в ранната галактика. Може би хората на Земята ще са последните в непозната линия от форми на живот, които ще процъфтяват в галактиката Млечен път.

„И така, планетите, които са се образували по-рано, са правили това при условия, благоприятни да позволят развитието на живота. Тези условия стават все по-редки в нашата галактика “, каза О’Нийл.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори