Комета се взривила пред смаяните древни египтяни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Terry Bakker
Антония Михайлова

Макар че комети периодично падат на Земята, следите от тях не са толкова много. Тези небесни тела са буци от мръсен лед, който лесно се разрушава в атмосферата. И дори ако този процес не е завършен, замръзналите газове така или иначе се изпаряват.

Впрочем косвени следи от такива визити може да се открият и подобни случаи са регистрирани. Преди 28 млн. години пред очите на сащисаните египтопитеци, обитаващи тогава земите на днешен Египет, в атмосферата навлязла комета чийто взрив нагрял пясъка до 2000°С.

В резултат парче от пустинята в този район се обогатил с кварцово стъкло, разпространено на 6000км². Негови полирани образци може да се видят в една от брошките на Тутанкамон – жълт скарабей.

Учени начело с Джан Крамърс от университета в Йоханесбург (ЮАР) опитали да анализират доста странен черен камък, открит от египетски геолог на място, където има „необичайно кварцово стъкло”. Изводът е такъв: камъкът има извънземен произход. „Безспорно.”

Но за метеорит неговият състав е доста странен – изотопите не показали сходства от такъв род и камъкът не можел да се отнесе към нито една група метеорити. А и следите от традиционно топене на външните слоеве на небесното тяло не се наблюдавали в обичайния вид. Освен това в състава на камъка се намерили множество микроскопични диаманти. Всичко това навело изследователите до единственото заключение: пред тях стояла част от истинска „египетска” комета.

„Диамантите обикновено се формират от съдържащи въглерод материли дълбоко в планетата, където налягането е високо. Но много високо налягане може да се постигне и по други начини. Например при удар – пояснява Джан Крамърс. – Част от кометата се е свила и ударната вълна от свиването е породило тези диаманти.”

Скарабеят в средата е изработен от продукт на въпросния кометен взрив, случил се преди около 28,5 млн. години.
© Jon Bodsworth

И така, камъкът станал първият образ от кометно ядро, откривано някога на Земята, твърдят авторите. Във връзка с редкостта на образеца дори му дали собствено име – Хипатия, в чест на първата в света жена учен (математик, астроном и философ) – Хипатия Александрийска. Тя загинала от ръката на „християнски” фанатици на територията на Египет в IV–V в.

„НАСА и Европейската космическа агенция похарчиха милиони долари, за да събират микрограми от кометно вещество и да ги пращат на Земята. Сега имаме съвсем различен подход към изучаването на този материал, без да са необходими милиарди за търсене и доставка”, заключава Крамърс.

Отчет за изследването е публикуван в сп. Earth and Planetary Science Letters.

Източник: EurekAlert!

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори