Комета ще направи първата и единствената поява в документираната история

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Новата година току-що започна, но космосът вече е готов да направи история през 2023 г. Комета, открита преди по-малко от година, е пропътувала милиарди километри от предполагаемия си произход в края на нашата слънчева система и ще бъде видима само след няколко седмици по време на това, което вероятно ще бъде единственото й регистрирано появяване.

Кометата C/2022 E3 (ZTF) беше видяна за първи път през март 2022 г., когато си проправи път през орбитата на Юпитер. Според НАСА това е комета с дълъг период, за която се смята, че идва от облака на Оорт, най-отдалечения регион на слънчевата система, който е „като голям, дебелостенен балон, направен от ледени парчета космически отломки“ и който може да стане дори още по-голям.

Смята се, че вътрешният ръб на този регион е между 2000 и 5000 астрономически единици (AU) от слънцето – между 186 милиарда и 465 милиарда мили. Това означава, че C/2022 E3 (ZTF) е направила рядко пътуване, което се случва веднъж в живота, за да бъде близо до Земята.

„Повечето известни дългопериодични комети са били виждани само веднъж в записаната история, защото техните орбитални периоди са толкова дълги“, казват от НАСА. „Безброй повече неизвестни комети с дълъг период никога не са били виждани от човешките очи. Някои имат толкова дълги орбити, че последния път, когато са преминали през вътрешната слънчева система, нашият вид все още не е съществувал.“

Сега, наскоро откритата комета E3, която беше видяна с ярка зеленикава и „къса широка“ прахова опашка, е настроена да се доближи най-близо до слънцето на 12 януари. Тя ще направи най-близкото си приближаване до Земята на 2 февруари. Астрофотографът Дан Бартлет успя да заснеме изображение на кометата през декември от задния си двор в Калифорния. Той успя да види „сложна структура“ в плазмената опашка на кометата.

Ако всичко върви добре и кометата продължи със сегашната си тенденция в яркостта, НАСА казва, че тя ще бъде лесно забележима с помощта на бинокъл. Възможно е също така да се вижда с невъоръжено око далеч от градските светлини. Хората в северното полукълбо ще могат да видят кометата сутрин през януари, докато тези в южното полукълбо ще могат да я видят в началото на февруари, каза НАСА.

„Не се очаква тази комета да бъде чак спектакълът, какъвто беше кометата NEOWISE през 2020 г.“, добави агенцията. „Но все още е страхотна възможност да осъществите лична връзка с леден посетител от далечната външна слънчева система.“


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори