Мистериозни вълни вътре в Слънцето озадачават учените

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Слънцето
Ивайло Красимиров

Има много неща, които все още не знаем за Слънцето. Мисии като Parker Probe на НАСА ще помогнат да разберем повече, но учените продължават да откриват нови неща, които са доста объркващи. Всъщност в момента учените са озадачени от нов тип вълна, открита в Слънцето. Новите вълни в Слънцето никога досега не са били наблюдавани.

Вълните са разположени вътре в Слънцето и се движат в посока, обратна на въртенето на звездата с безумна скорост, която изглежда не се поддава на разбиране. Учените публикуваха ново проучване за вълните и казват, че откритието обещава „нови прозрения за слънчевата динамика“.

Крис Хансън, научен сътрудник в Нюйоркския университет в Абу Даби, и други изследователи забелязват вълните, докато разглеждат многогодишни наблюдения, центрирани около Слънцето. Докато разглеждат данните, изследователите забелязват нови вълни, които се въртят по повърхността на Слънцето. Те вярват, че високочестотните ретроградни (HFR) вълни в Слънцето са създали този нов модел.

Хансън казва, че не са търсили вълните. Те са се опитвали да намерят данни, които да подкрепят тезата, че Слънцето съдържа гигантски конвективни клетки. Вместо това екипът открива тези нови HFR вълни. Хансън казва, че първоначално изследователите са вярвали, че това са именно клетките, които търсят. Те обаче изключват тази възможност, когато анализират по-дълбоко.

След откриването, изследователите също вярват, че вълните могат да бъдат по-бърза версия на вълните на Росби-Хаурвиц. Те казват, че взаимодействието с другите сили на Слънцето може да засили вълните. Това обяснение обаче не успява да дефинира напълно новите вълни в Слънцето. Новите вълни пътуват три пъти по-бързо от вълните на Росби-Хаурвиц и тази скорост в момента е необяснима с нашите настоящи модели на Слънцето.

В крайна сметка изследователите вярват, че новите вълни могат да осигурят допълнителен поглед върху физиката, която действа във вътрешността на Слънцето. Проучването казва, че настоящите модели на Слънцето имат липсващи или непълни елементи, които да помогнат за определяне на механизма, който причинява HFR вълни.

Въпреки това, ако успеем да разберем напълно това ново откритие, Хансън и колегите му вярват, че бихме могли да разберем по-дълбоко вътрешността на Слънцето и звездите като него. За последното проучване изследователите са прегледали 24-годишни изображения, заснети с помощта на Global Oscillation Network Group. Те също така претърсват 10-годишни наблюдения, заснети с помощта на свързания с космоса хелиосеизмичен и магнитен имиджър (HMI).

Изследователите планират да проучат по-дълбоко възможния произход на тези вълни в Слънцето. За да направят това обаче, ще трябват сложни модели на интериора на Слънцето. За съжаление, наблюдаването на тази част от Слънцето не е лесно. Не можем да разчитаме на конвенционални телескопи, като тези, използвани за заснемане на текущи изображения на Слънцето, за да го направим безопасно.

Ако успеят да преодолеят тези предизвикателства обаче, Хансън казва, че това може да даде нов поглед върху структурите на звезди, като Слънцето.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори