Скоро докато гледаш филм, филмът ще гледа теб

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Когато гледате филм в затъмнения салон на кинотеатъра, вашите реакции обикновено остават незабелязани. Сълза при емоционален момент, трепване при неочаквано развитие, разширяване на очите при „страшна“ сцена и други подобни реакции си остават с вас на седалката. Много е вероятно това да се промени в недалечно бъдеще.

Технология наречена компютърна визия ви наблюдава докато вие гледате филма. Фирмата Silver Logic Labs e създала компютърна програма, която прави това. Изпълнителният директор на компанията, Джеремая Хамън  се занимава с приложна математика и е работил и за Амазон, Майкрософт и Медицинското училище към Харвардския университет. Това, от което той се интересува, е поведението на хората.

Хамън използва технологии с изкуствен интелект, за да анализира реакциите на хората при контакта им с различни медии. Изкуствен интелект следи реакциите на публиката при гледането на филм, улавя дори най-малката гримаса на лицето или промяната в очите на публиката, а по-късно анализира това поведение.

Този подход е относително нов за медийната индустрия, Хамън започва своите изследвания преди три години. Той обаче вече е стигнал до сериозен извод – хората и техните реакции са предсказуеми също както и софтуера на една компютърна програма.

Програмата на Хамън дава представа как хората реагират на даден филм или на дадено шоу по телевизията, като тя е много по-представителна от съществуващите днес анализи на фокус групи или пипълметрични технологии. За индустрията това е важно, защото компаниите ще могат да отразят очакванията на публиката в програмите и филмите, които правят. Рейтингите са важно средство да се измери успеха на даден проект и разбира се да се привличат рекламодатели, откъдето идват парите …

Скоро книгите ще те четат, докато ти четеш тях

Оказва се, че софтуерът изработен от Хамън, може много точно да предскаже рейтингите на филми и ТВ програми измерен от фирми като Нилсен, Rotten Tomatoes, и IMDB, при това с точност достигаща до 99%.

След като изкуственият интелект може така точно да предскаже какво хората харесват или не, Хамън решава да разшири обхвата на проекта и да провери неговата ефективност при откриването дали някой лъже, като съпоставя нивата на стрес и реакциите на изследвания човек.

Технологията на Хамън може да бъде използвана и в медицината. Например, за да се установи бързо дали има вероятност за сърдечен удар. Медиците обикновено лесно установяват това след като вече се е случило, но сърдечният удар най-често се предшества от „мини удари“ или така наречените „преминаващи исхемични атаки“. Изкуственият интелект наблюдаващ болния може да открие тези първи сигнали за вероятен сърдечен удар. Това може да помогне да се интервенира навреме.

Бъдещето на технологията на Хамън и Silver Logic Labs е добро, защото може да се използва за различни цели и проекти.

Категории на статиите:
HiTech

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори