Корабът Dragon с провизии за МКС се взриви след старта

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Ракетата Falcon 9, която трябваше да изведе на орбита космическия товарен кораб Dragon с товар за МКС, претърпя катастрофа на старта от космодрума Кейп Канаверъл, щата Флорида.

Стартът е бил даден в 17:21 часа българско време. Falcon 9 се е взривила на третата минута след старта, съобщава НАСА.

„Все още няма яснота какво точно се е случило. Специалистите започнаха изучаване на случая по полученото видео. Ракетата се разпадна, все още не е ясно дали това се е случило преди да бъдат предприети необходимите предохранителни мерки, или не“, съобщава водещият.

Falcon 9 трябвало да изпрати кораба Dragon към МКС по договор между частната компания SpaceX и НАСА. На кораба е имало около 2 тона товар, включително провизии, материали за научни експерименти, както и скачващ възел за модернизация на станцията за бъдещи скачвания с американските пилотирани кораби.

От компанията SpaceX характеризират двустепенната ракета Falcon 9 като изключително надеждна, отбелязва РИА Новости.

Американският астронавт Скот Кели, който се намира на МКС, коментирал катастрофата. „Наблюдавахме старта на Dragon от МКС. За съжаление не се получи. Космосът не е лесен“, написал той в своя Twitter.

Сега на борда на МКС се намират трима космонавти. Освен Кели там са руснаците Михаил Корниенко и Генадий Падалка. След месец към тях трябва да се присъединят руският космонавт Олег Корниенко, астронавтът от НАСА Чел Линдгрен и японецът Кимия Юи.

В същото време катастрофата на ракетата може да постави под заплаха едногодишната мисия на МКС, казва пред Интерфакс източник на ракетно-космическата промишленост. Той напомня, че екипажът на станцията след априлската авария на кораба „Прогрес“ „сериозно икономисва ресурси“.

„Сегашният неуспешен старт на американския товарен кораб ще повлече след себе си графика за доставки на товари на орбиталната станция и може да постави въпроса за възможността за продължаване на самия едногодишен полет“, цитира думите му агенцията. В близките два месеца за попълване на запасите и доставка на оборудване на американския сегмент на МКС остава само японският товарен кораб HTV. Неговият старт е планиран за август.

Ръководителят на компанията SpaceX Елън Мъск съобщил, че причина за взрива на ракетата Falcon може да е неочаквано възникнало налягане в резервоара с течен кислород. Той напомнил, че взривът се е случил преди отделянето на първата степен. „Възникнало е излишно налягане в резервоара с течен кислород, разположен в горната степен. Получените данни свидетелстват за противоречива причина. Засега това е всичко, което можем да кажем със сигурност“, заявил той.

Отломки от взривилата се ракета паднали в Атлантическия океан. Освен вода и храна, товарният кораб Dragon трябвало да достави на МКС кислород, както и скафандри за планирани в близките месеци излизания в Открития космос.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори