Космическото излъчване вероятно ще убие астронавтите много преди да стигнат до Марс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Нови препятствия пред мисия до Марс. Космическото излъчване вероятно ще убие или сериозно ще разболее астронавтите много преди да стигнат до Червената планета, предполага ново проучване на НАСА.

Изследването е установило, че увреждането на червата на космическите пътешественици от космическата радиация, би било поне толкова голямо препятствие за достигане до Червената планета, колкото са и технологичните предизвикателства.

Излагането на излъчване, което ще се получи при пътешествие до Марс, най-вероятно ще доведе до дългосрочни функционални увреждания на храносмилателния тракт, като неефективна абсорбция на хранителни вещества или дори рак.

Учените са направили откритието след излагане на мишки на ниски дози от електрически заредени железни частици, една от най-вредните форми на галактическото космическо излъчване (GCR).

Атомите и молекулите, които носят електрически заряд, са известни като йони. Тежките йони, като желязо и силиций, действат като малки, бързо движещи се куршуми и са по-разрушителни от рентгеновите лъчи и гама-лъчите, които нямат маса и са високочестотни форми на светлина.

Животът на Земята е защитен от енергийните тежки йони от магнитното поле на планетата, което ги отклонява.

Изследването разделя опитните мишки на три групи и ги сравнява. Първата група е била изложена на тежки железни йони, втората група мишки са били изложени на гама лъчи, а третата група не е била подложена на никаква форма на радиация.

Експериментът е предназначен да симулират това, което астронавтите могат да очакват след месеци прекарани в дълбокия космос.

Чревните клетки на групата мишки подложени на облъчване с тежките йонни, не са успели да абсорбират хранителните вещества адекватно и са образували ракови полипи.

Водещият учен на изследването, д-р Камал Дата от Специализирания изследователски център на НАС в университета Джорджтаун във Вашингтон, заявява:

„С настоящата технология на екраниране е трудно да се защитят астронавтите от неблагоприятните ефекти на тежката йонна радиация. Въпреки че може да има начин да се използват лекарства за противодействие на тези ефекти, все още не е разработен такъв агент. Докато кратки пътувания, както е, когато астронавтите са пътували до Луната, може да не ги излагат на това ниво, истинското безпокойство идва от дългото пътуване към Марс или друга космическа мисия, която ще бъде още по-дълга.“

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори