Космос не съществува, а Хитлер е жив

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Споменавали сме какви ли не конспиративни теории – от такива, които се раждат от нищото, през странни до такива, които се оказват истина. Сега е ред да споменем някои от най-абсурдните от тях. Впрочем дори и такива теории си имат своите привърженици.

Саддам Хюсеин си имал звезден портал

Докторът по философия Майкъл Сала има собствена версия за нападението на САЩ срещу Ирак. Според него химическото оръжие и дори нефтът са само прикритие за „истинските цели“ на Белия дом.

А целите, трябва да кажем, имат наистина галактичен мащаб (във всеки случай натам навежда авторът на теорията). По време на строителството на военни обекти през 80-те години иракчаните открили останки от древен механизъм, който някога бил площадка за… телепортация.Старгейт, звездна вратаТози „Старгейт“ може да е оставен от анунаките, които в представата на конспиратолозите се явяват пришълци, свързани със загадъчната планета Нибиру. Притежаващите най-високо ниво на развитие извънземни посещавали Земята и влизали в контакт с нейните жители.

Майкъл Сала смята че Саддам Хюсеин е искал да получи извънземни технологии и да остави всички водещи световни държави далеч зад гърба си. Някои (например европейците) това ги устройвало, но САЩ се опитали да попречат на Саддам.

Именно поради тази цел се провеждали всевъзможни инспекции – специалистите търсели не химическо оръжие, а следи от „извънземния телепорт“.

Но и това не е всичко. Агресивната външна политика на САЩ, според привържениците на тази хипотеза, била предизвикана от желанието не само да се получат новите технологии, но и да не се допусне нашествието на извънземни на Земята. Последните, както можете да се досетите, трябвало да проникнат през „звездната врата“ на Хюсеин.

Нужно ли е да споменаваме, че тази хипотеза няма никакви доказателства. Названието анунаки се превежда от някои изследователи като „слезли от небесата“, а самите божества от вавилонския мит са обвити в множество загадки.

Хитлер е жив

Или поне е преживял 1945-а. Към последното клонят британските историци Джералд Уилямс и Саймън Данстен. „Най-правдоподобният“ вариант – фюрерът заедно с най-близката си свита може да се е скрил в Аржентина (по подобен начин са постъпили някои нацистки дейци).град на ЛунатаНякои стигат по-далече и говорят за „лунна конспирация“. Тя обаче няма никакво отношение към американската програма „Аполо“. С други думи, нацистите построили база на Луната и се отправили там с космически кораби. Не е чудно, че след това се появили нови хипотези за клонирането на Хитлер и възможността за вечния му живот.

Но какво е породило тези версии? Става дума за това, че от предполагаемите останки на Хитлер са се съхранили само зъбните протези и част от череп с входен отвор от куршум. Не е известно дали причината за гибелта на Хитлер е била отрова, или въпросният куршум.

Част от уважаваните експерти смятат, че останките може да не принадлежат на нацисткия вожд (различни изследователи са давали различни оценки). В същото време запитаните СССР и американски свидетели говорели, че Хитлер наистина се е самоубил и останките му принадлежат.

Що се отнася до „космическите кораби“ на Хитлер, то тук е малко по-лесно. Този образ е възникнал в умовете на конспиратолозите след тяхното запознанство с необичайните ракетни и реактивни апарати луфтвафе, такива като изтребителя Go-229 (който външно напомня на НЛО). Може още да си спомним ракетите Фау 1 и Фау 2, използвани в заключителните етапи от военните действия.

СПИН е създаден от САЩ

Човешкият имунодефицитен вирус не се нуждае от представяне. Ще отбележим само, че това е мутиращ ретровирус, който предизвиква бавно прогресираща ХИВ инфекция, в резултат на което се развива СПИН.

Някои сериозно смятат, че вирусът е създаден от американското ЦРУ. И именно с човешкия пръст в създаването му се обяснява неговата „непробиваемост“. Конспиратолозите са на мнение, че ХИВ е създаден със съвсем конкретна цел – да се унищожат всички африканци и представители на сексуалните малцинства. Към тази гледна точка се придържали и много обществени дейци в самите Щати.

Молекулярна филогенетика е установила, че ХИВ се е появил в края на XIX – началото на XX век и е възникнал в Западна и Централна Америка в резултат на еволюцията на маймунски имунодефицитен вирус. Широкото разпространение на ХИВ в света се свързва с развитието на големите градове в Африка и увеличения брой на безразборните полови връзки (включително поради проституция). Впоследствие вирусът се разпространил по цялата Земя.

Хипотезата за създаването на ХИВ от американците се пресича с още една конспиративна теория, отхвърляща съществуването на вируса като такъв. Движението за отричане на ХИВ/СПИН съществува вече много години и неговите привърженици нарастват.

Тези хора твърдят, че „ХИВ не е доказан еднозначно и безспорно“. И научната общественост, естествено, оценява подобни разсъждения доста скептично. Впрочем конспиратолозите често нямат допир до практичната страна на въпроса и не работят в медицинската сфера.

Космос в обичайното разбиране не съществува

Това вероятно е най-абсурдната от всички конспиративни теории, съществували някога. Трудно е да се опишат „отрицателите на Космоса“ в една теория. Основно тези хипотези се строят върху идеята за световен заговор на учените. Някои сериозно смятат, че човекът неведнъж е летял в Космоса, тъй като последният просто не съществува.

© NASA/ ESA/JPL-Caltech

© NASA/ ESA/JPL-Caltech

Естествено, тази версия се преплита тясно с религиозните догми – религията принципно не облагодетелства „космическата“ тематика.

Тук можем да си спомним християнското Общество „Плоска Земя“, възникнало във Великобритания и впоследствие пренесло се в Щатите. Слънцето, Земята, Луната и дори Звездите, според неговите привърженици, се въртят над земната повърхност, а самата Земя е плоска като палачинка.

Тя има диаметър 40 000 км, а централната част се заема от Северния полюс. Целият свят е заобиколен от ледена стена, която не може да се премине „по волята на Всевишния“. Разбира се, убедени са привържениците на тази теория, всички снимки от Космоса са ментета, а в конспирацията участват не само космонавтите, но дори и пилотите на самолети. Да не говорим за учените и политиците на Земята.

След смъртта през 2001 г. на президента на обществото Чарлз Джонсън самото му съществуване било поставено под въпрос. Но фактът си остава факт – във втората половина на ХХ век броят на привържениците на теорията непрекъснато растял. В наши дни, когато ролята на религията в някои страни се възражда, теорията за плоска Земя има все повече шансове за успех.

Конспирацията на часовникарите

Съществуват смешни конспиративни теории, но това не означава, че са лишени от традиционен глобален характер. Например има версия за световна конспирация на часовникарите. Тя се базира на това, че всички часовници в рекламите показват 10:10. Ще речете, какво странно има?

© Presidentwatches

© Presidentwatches

Конспиратолозите твърдят, че само часовникарите знаят за някакво преломно явление в историята на цивилизацията и по такъв начин се опитват да предупредят някого. Преди всичко, разбира се, споменават за края на света, който така и не настъпва…

Има и версия на писателя Дан Браун, според която положението на стрелките е знак на най-старата антифашистка организация – по такъв начин давала да разбере, че все още съществува.

Стрелките в положение 10:10 образуват ъгъл от 115 градуса, а 115 градуса по Целзий е температурата, при която кипи антифризът. А „антифриз“ на свой ред е съзвучен с думата „Антифриц“. Последното се явява названието на партизанска антифашистка организация, действаща в Европа в годините на Втората световна война.

Феминистките също имат версия, в която такова положение на стрелките символизира „експлоатацията на женската сексуалност“. Впрочем дори тези, които са измислили тази теория, не могат да пояснят това.

Но тези обяснения не са и необходими, тъй като в действителност положението на стрелките, показващи 10:10, е традиционна градска легенда. В случаите, където стрелките действително показват 10:10, отговорът се крие в обикновена реклама. Именно в горната част на изделието обикновено е разположено логото и стрелките се поставят по такъв начин, че да не го закриват.

Naked Science

Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори