Кремирани останки летят до Луната с частен десант през 2021 г.

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Следващата година космически кораб ще носи капсули с човешки останки до повърхността на Луната, където те ще бъдат оставени като нова форма на орбитален паметник.

Орбиталната мемориална компания Celestis планира да стартира своята мисия Luna 02 с полет на НАСА през юли 2021 г. до регион на Луната, наречен – подобаващо – Lacus Mortis, според Space.com.

Космическата капсула ще носи кремирани човешки останки и ДНК проби – футуристично почитане на мъртвите, когато космическите пътувания стават все по-често срещани.

Останки от известни учени, преподаватели и дори от Артър К. Кларк, научно-фантастичният автор, написал „Космическа одисея“, от която е адаптиран филма от 1968 г. „2001: Космическа одисея“, ще бъдат на Luna 02, съобщава Space.com.

Други забележителни „пътници“ са Марета Уест, покойният геолог, който е помогнал да се избере мястото за кацане за първата мисия на Луната. Но освен лунните знаменитости, всеки друг, готов да плати за билет 12 500 долара, също може да изпрати на Луната останки от своите близки.

В миналото Celestis дори изстреля останки на котка на име Cremains в орбита, а други компании, включително Elysium, изпратиха човешки останки на орбита в Cubesat. За изпълнителния директор на Celestis Чарлз Чафър новата услуга е начин за разширяване на човешката култура в целия космос.

„Нашата мисия Luna 02 и последващите мисии Celestis Luna отбелязват онези, които искат да направят осезаем принос за продължаващото изследване на човечеството и използването на космоса в мирни условия“, казва Чафър пред Space.com. „Тъй като човечеството се разширява отвъд границите на една планета, особено подходящо е да носим нашите ритуали, тържества и паметници заедно с нас.“

Селестис предоставя разнообразни възможности за мисия, каза Чафър пред Space.com. „Нашата услуга„ Луна “е сред най-популярните, тъй като предоставя на семействата и приятелите постоянството на услуга извън планетата и осигурява постоянно напомняне на нощното небе за последното място за почивка на любимия човек,“ каза той.

Мисията Luna 02 е 18-ата мисия за космически полети на Celestis. Компанията пусна символични части от кремирани останки в суборбиталното пространство и околоземната орбита, както и на лунната повърхност.

Полетът на Луна 01 на Celestis изпрати кремираните останки на известния астрогеолог Юджийн Шумейкър на Луната на борда на космическия кораб „Lunar Prospector“ на НАСА още през 1998 г. Планетарният учен Каролин Порко подкрепи предложението да почете покойния учен, като изпрати пепелта му на Луната.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори