Кръвната група определя характера и съдбата

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

В продължение на хилядолетия на човешката кръв е определяно особено място в организма. Нашите предци са надарявали кръвта с различни мистични качества и са я смятали за носител на жизнените сили и особености на човека.

Днес е известно, че кръвта на всеки човек е уникална. Още в утробата на майката тя започва да придобива черти на индивидуалност, които остават постоянни през целия живот. Групата на кръвта АВО и резус факторът Rh не се променят през живота с изключение на редки случаи. Те могат да се изменят, когато се трансплантира костен мозък, който произвежда нови кръвни клетки.

Съществува теория, която свързва кръвната група с особеностите на психиката на човека. Тази теория е развивана на основата на продължителни наблюдения на поведението и психологическите особености на хората с различни кръвни групи. Някои учени смятат, че кръвните групи са се развивали у човека през еволюцията едновременно с измененията на преобладаващите особености на неговата психика и мислене.

Особено свято вярват в това, че индивидуалността на човека се определя от кръвната група, в най-развитата в технически план страна – Япония. Много японци се ръководят от кръвната група при запознанства за оценка на вероятния характер на отношенията в перспектива.

Един от основните привърженици на теорията за връзката на кръвната група с особеностите на характера е Тошитака Номи, автор на книгата „Ти си твоята кръвна група“, продадена в огромен тираж в Япония. Според кръвната група неговата теория отнася човека към четири типа – ловец (група 0), фермер (група А), номад (група В) и загадка (група АВ).

Твоята група

Ловецът“ е човек с кръвна група 0. За този тип са характерни сила, самостоятелност, смелост, интуиция и оптимизъм. Наличието на тази кръвна група подразбира здрав дух, енергичност, амбициозност, решителност и други качества, характерни за лидера.

Този тип хора имат нужда от храна с високо съдържание на белтъци, без които не могат да издържат тежки натоварвания. А без интензивна физическа дейност те падат духом. Към „ловците“ се отнасят американският президент Роналд Рейгън, мафиотът Ал Капоне и кралица Елизабет II.

„Фермерът“ (група А) е добре подготвен за стресовите ситуации, с които е наситен градският живот. Тези хора притежават някои особености и черти на характера, които им позволяват да се вписват добре във всяка компания и да се чувстват като риба във вода, когато общуват с всеки човек. Те са стриктни, дисциплинирани, уважават законите. Кръвна група А са имали американските президенти Ричард Никсън и Джими Картър.

Хората с кръвна група В се отнасят към типа „номади“. Както следва от названието, те са готови за всякакви неочаквани условия и възникващи проблеми. Много изобретателни и притежават висока умствена активност. Носителите на група В са добре уравновесени психологически и не са склонни да предизвикват противоречия.

Интересен е фактът, че кръвна група 0 имат само 9% от цялото население на САЩ, но около 30-40% от милионерите, които самостоятелно са постигнали успех. Група В се среща най-често сред евреите, които наистина са се местили по земята.

Типът „загадка“ (група АВ) се е поучил в резултат на съвместяване на раздразнителните и чувствителни „фермери“ с по-търпеливите и устойчиви „номади“. В резултат се е образувала натура, стремяща се да постигне много. Хората с група АВ лесно печелят популярност и винаги са в центъра на вниманието.

Но независимо от оказваното внимание, хората загадки често демонстрират равнодушие и безразличие към него. Те рядко се присъединяват към групи или някакви партии. В историята има много известни личности с кръвна група АВ. Джон Кенеди и Мерилин Монро също са сред тях.

Всичко е много по-сложно

Разбира се, когато говорим за кръвната група, обикновено подразбираме кръвните групи в системата АВО и Rh (резус). Но всъщност нещата са много по-сложни – кръвните групи на човека са много повече. Открити са 29 системи антигени (с общо от повече 200 антигени), по които може да се определи кръвната група на човека. Това говори, че кръвта на всеки от нас е уникална.

Разбира се, ако се постараем да свържем целия антигенен състав на кръвта с психологическите особености на човека, то можем да получим доста по-ясна картина, макар че това ще бъде доста трудоемък процес.

Защото душата на тялото е в кръвта…

Необходими са много големи изследвания, за да се уточни характерът на взаимовръзката между кръвта и психиката на човека. Но е възможно да съществуват и по-дълбоки и фини фактори, които не можем да потвърдим със съществуващите днес методи за изследване.

Ловците от някои африкански племена смятат, че за придобиване на сила и смелост трябва да изпият кръвта на голям хищник – например лъв. Възможно е това да не е лишено от смисъл. Ако се вземат под внимание някои представи в древните учения, то може да се види, че кръвта на човека притежава енергия и духовна съставка, макар това да не звучи съвсем научно.

Твърдението, че кръвта на човека е свързана с духовните качества, намира своето потвърждение в различни свещени писания и наставления на мъдреци. Тези, които са чели Библията, вероятно помнят тези думи: „Защото душата на тялото е в кръвта, и Аз съм ви я отредил за жертвеника, за да се извършва чрез нея очистяне на душите ви, понеже тая кръв очистя душата.“ (Стар завет, Левит, 17:11).

Невероятно, но точно такава представа имат и на Изток.

Традиционната китайска медицина се основава на системата за усъвършенстване Дао и затова притежава дълбоко разбиране на природата на нещата и някои мистични черти. В китайската медицина се смята, че кръвта се явява носител на духа юен-шън, който олицетворява емоционалните сили на човека. Колкото по-изразена е съставляващата Шън, толкова по-силен става човешкият дух. Може да забележим, че човек при изостряне на хематологични заболявания става раздразнителен и нервен. Това се обяснява със загубата на Шън и отслабване на духовните сили.

Кръвта също е свързана с жизнената енергия. От гледна точка на традиционната китайска медицина кръвта е неразривно свързана с Ци, с която заедно циркулират по тялото. Без Ци кръвта забавя своя ток и се съсирва. Китайските лечители смятат, че кръвта се образува от Ци в сърцето. Ци и кръвта заедно подхранват тъканите и органите.

Колкото повече изучаваме кръвта, толкова повече разбираме колко неизвестни остават още в нея. Материя и дух са свързани неразривно, затова биохимията и имунологията на кръвта са тясно преплетени с особеностите на психиката.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори