Ксеноботи – първите живи роботи в света, които ще могат да се възпроизвеждат

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

„Учените, създали ксеноботи, първите живи роботи в света, казват, че формите на живот са „първите в историята, самовъзпроизвеждащи се живи роботи“.

Първоначално малките организми бяха показани през 2020 г. Роботите бяха сглобени от сърдечни и кожни стволови клетки, принадлежащи на африканската жаба с нокти. Те могат да се движат самостоятелно около седмица, преди да останат без енергия, самолекуват се и се разпадат по естествен път.

Учени от Университета във Върмонт, Университета Тъфтс и Института Wyss за биологично инженерство към Харвардския университет, публикуваха изследване тази седмица, според което са открили нов тип биологична репродукция, различна от всички други известни растителни или животински видове, според съобщение за пресата, публикувано от Института Wyss.

„Хората са мислили от доста дълго време, че сме измислили всички начини, по които животът може да се възпроизвежда или репликира. Но това е нещо, което никога досега не е наблюдавано“, казва Дъглас Блекистън, старши учен в Tufts.

Учените казват, че новото изследване може да бъде от полза и употреба в медицинската област.

„Ако знаехме как да кажем на колекции от клетки да правят това, което искаме да правят, в крайна сметка това е регенеративна медицина – това е решението за травматични наранявания, вродени дефекти, рак и стареене“, казва д-р Майкъл Левин, един от ръководителите на изследването, добавя: „Всички тези различни проблеми са тук, защото не знаем как да предвидим и контролираме какви групи клетки ще изградят. Ксеноботите са нова платформа за обучението ни.“


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори