Към Земята лети уникална комета

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

кометата C/2014 S3
Художествено изображение на кометата C/2014 S3. © ESO/M. Kornmesser
Антония Михайлова

Необичайната комета без опашка C/2014 S3, която лети към Земята откъм облака на Оорт, се оказва съставена от първичната материя на вътрешната част на Слънчевата система. Нейното изучаване ще помогне да се разбере как се е родила Земята, става ясно от статия, публикувана в сп. Science Advances.

„Открихме първата „камениста комета“ в историята на науката и сега се опитваме да намерим сестри на C/2014 S3, подобни на нея по състав и облик. Количеството такива комети ще ни подскаже действително ли планетите гиганти са се придвижили към Слънцето при раждането на Слънчевата система, или те съществуват днес там, където са се и родили“, казва Оливие Хайнаут (Olivier Hainaut) от Европейската южна обсерватория (ESO) в Гархинг (Германия).

Хайнаут и колегите му направили това откритие, като наблюдавали различни комети, които периодично открива автоматичната система PAN-STARRS, следяща нощното небе в Северното полукълбо в търсене на нови астероиди, комети и други малки небесни тела.

Преди две години системата е открила привидно „редова“ комета от облака на Оорт, която извършва едно завъртане около светилото за 860 години и рядко попада в тези части на Слънчевата система, които се осветяват достатъчно силно от Слънцето, за да се появи ярка опашка. Тя получила обозначението C/2014 S3.

кометата C/2014 S3

Орбитата на кометата C/2014 S3. © ESO/L. Calçada

Изключително бледият облик на тази комета удивил учените и те започнали да следят C/2014 S3 фактически от момента на нейното откриване. Тези наблюдения фактически веднага се оправдали – оказало се, че въпросната комета няма опашка и не се състои от лед и замразени газове, а от прах и твърди породи. Учените предлагат подобни обекти да се отделят в специален клас небесни тела, така наречените комети Манкс, в чест на породата безопашати котки от остров Ман.

Когато астрономите изучили химичния състав на небесното тяло, ги очаквала още една изненада – оказало се, че тя се състои от приблизително същите породи и съединения, както и астероидите от S-клас, състоящи се предимно от силициеви породи с голям дял желязо и магнезий. Подобни астероиди според планетолозите са съставени от същите породи, както и Земята.

Малкото количество вода и газове на повърхността на C/2014 S3 и нейното химично сходство със Земята и астероидите на свой ред говорят, че тя вероятно се е родила във вътрешната част на Слънчевата система едновременно с планетите.

След известно време кометата е била изхвърлена в облака на Оорт под действието на привличането на планетите гиганти, които по това време са мигрирали към светилото.

По такъв начин изучаването на необичайната комета ще ни помогне да разберем от какво се е състояла първичната материя, от която са били „слепени“ Земята и трите други планети от вътрешната част на Слънчевата система, а също и да разкрием други тайни на нейното рождение.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори