Лабиринтите на древните пирамиди

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Тайнствена находка е направена в Приелбрусие – погребан под лавина отряд на вермахта. Данни за неговата мисия няма нито в немските, нито в съветските архиви.

Забележително е, че сред личните вещи на загиналите са били открити печат и чанта със символа на обществото Аненербе – окултно подразделение на Третия Райх.

Спелеологът от Налчик Артур Жемухов е попаднал на следа от немската експедиция. Недалеч от лобното ѝ място той е открил пещера с дълбочина 78 метра. Според хипотезата му тази шахта пещера води в подземен град, чиито тунели стигат до самия Елбрус и по-далече в Закавказието.

Освен това подземният град бил построен под долина на пирамиди. Сталкерът, според колегите му, се готвел да публикува новите сензационни данни за своето откритие, но се случила трафедия и Жемухов скоропостижно починал.

Едновременно няколко интригуващи открития били направени наскоро под древни съоръжения. Тайнствени тунели били открити от учените под платото Гиза в Египет, а цял подземен град – под пирамидата Теотиуакан в Централна Америка. А сега археолозите обсъждат находките, направени в Приелбрусие.

Стаята на Кралицата е най-малкото помещение в Хеопсовата пирамида. Няколко десетилетия тя била тайнствена черна кутия за учените. Те не успявали да изяснят какво представлява тази част от прочутата египетска пирамида. Чак през 1993 година немски инженери приложили нови технологии. Конзола с камера позволила да се види тунел с дълбочина около 60 метра, водещ от Стаята на Кралицата към центъра на Хеопсовата пирамида.

Според една от хипотезите пирамидите са само част от гигантски мегалитен комплекс. От очите ни може да са скрити многокилометрови тунели и лабиринти.

Места, доскоро недостъпни за човека, днес се изследват активно от любители и професионалисти. Технологията за инфрачервено заснемане от Космоса позволила да се открият нови пирамиди в Египет – да се идентифицират скрити под земята обекти в района на Сакара.

Миниатюрни роботи предават изображения на недосегаеми по-рано тунели в Египет, Турция, Израел, споменава се и България. Оказало се, че Земята буквално е обвита от мрежа подземни тунели и загадъчни лабиринти.

„Подземни градове се намират под египетските пирамиди в Гиза. И такива са много, невероятно количество подземни тунели, цели градове под Южна Америка. Има ги под Перу, под Боливия, под Бразилия, под Колумбия, под Аржентина, под Чили. И дори смелчаци толкова влизали в тези подземни съоръжения, че правителството например в Перу се принудило да затвори входовете им с решетки“, разказва Александър Колтипин, кандидат на геолого-минералогичните науки.

Системи има под всички пирамиди – в Китай, Египет, Босна, Южна Америка – под всички е открита интересна мрежа от подземни тунели. Всички те са дело на човешки ръце, направени от камък подземни помещения.

Двадесет години председателят на регионалното отделение на Руското географско общество в Кабардино-Балкария – спелеологът Виктор Котляров – се занимава с изследването на планинските масиви на Кавказ. Той е събрал доста доказателства, че в тази част на планетата има пирамиди. Често ясните им граници са скрити от гори, върховете им са разрушени от времето. Но в редица случаи просто е невъзможно да не видиш силуета на пирамидите.

Много години Котляров е провеждал изследвания съвместно със своя колега спелеолог Артур Жемухов. В района на планинския масив Хара-Хора той е открил вход в шахта-пещера. Оказало се, че дълбочината ѝ е поне 78 метра.

Тези, които посещавали пирамидите на Хара-Хора и пещерата, често се оплаквали от проблеми със сърцето. Но истинската трагедия се случила със самия Артур Жемухов. Той бил блъснат от кола. Предната вечер Артур съобщил, че е готов да направи сензационно изявление за своето откритие. Но така и не успял. Случайна ли е неговата гибел? Колегите му смятат, че просто още не е време да се разгласяват сведения за пирамидите в Приелбрусие.

През 1874 година в Кавказ пристигнал известният английски алпинист Флоренс Крауфорд Гроув. Именно той първи оставил спомени за това, че една от планините на Кавказ се отличава, както описал Гроув, „със забележително правилна конична форма“. Планината се намира в Черекското дефиле на Кабардино-Балкария. Днес, благодарение на експедиции на московски и кабардинобалкарски изследователи, вече е ясно, че в пирамидата съществуват тунели.

Още повече вниманието на специалистите привлекли така наречените „казани“. Планините на Кабардино-Балкария, които по своята форма напомнят на обърнати с дъното нагоре гигантски котли. Съществува версия, че това са обърнати пирамиди.

На Малта пък са се съхранили спомени за великани. За храма Джгантия („Кулата на Гиганта“) се разказва, че по време на строителството му великани са помагали за пренасянето на гигантските камъни. Днес този обект се намира под закрилата на ЮНЕСКО като един от най-древните храмове на нашата планета.

Преданието гласи, че тези каменни блокове, някои от които тежат до 50 тона, са носени и поставяни от жена великан. В едната си ръка тя държала новороденото си дете, а с другата носела камъни.

Днес в Малта са открити вече 23 храма. Тези съоръжения накарали учените по нов начин да погледнат историята на острова. По-конкретно – на многобройните тунели, от които буквално е осеян целият остров. Подземни зали и коридори имало дори под двореца на Великия магистър в Ла Валета.

Когато орденът бил основан, първоначално се появила болница. Затова малтийските рицари станали известни като хоспиталиери. По-късно, с времето, за да защитят пилигримите, които пътешествали в светите земи, хоспиталиерите станали и воини. Но никога не прекратили медицинската си работа.

Защо им е било на хоспиталиерите да строят гигантски подземия? В рамките на официалната теория не се вмества и подземният храм Хипогей.

Входът в подземието бил открит случайно от строители по време на прокарването на градски комуникации. Обърнал му внимание йезуитският монах Емануил. Оказало се, че този тайнствен вход води към гигантска тристепенна система от помещения.

Първоначално археолозите смятали, че това съоръжение е служило като крипта. И действително, в Хипогей, на средното ниво, били открити около 7000 погребани тела. Криптата била датирана от бронзовия век. Но други гробници в подземните храмове и тунели на Малта не били открити.

Отвори с кръгла форма, разположени близо до пода, подсказали разгадаването на тайната. Благодарение на тях в помещенията се създава особена акустика.

„Интерференцията, смесването на тези звукови колебания, особено изходящите отдолу, е било способно според учените да въведе човека в състояние на транс или подобно“, смята специалистът по архитектурно наследство на Малтийското управление по туризъм Татяна Катранова.

Измерванията, проведени в Хипогея, поразили учените. Уредите показали, че честотата на звуковите вълни в подземните зали излиза извън пределите на диапазона на резонанс на Шуман. По законите на физиката честотата трябва да е в диапазона от 7,8 до 43 херца, а в Хипогея датчикът показвал 110 херца. Доказано било, че там наистина протичало изменение на функцията на работата на главния мозък.

Подобен акустичен ефект кандидатът на геолого-минералогочините науки Александър Колтипин е открил и в редица други подземни комплекси на планетата – в пещерите Бейт Гуврин в Израел, в пещерата Проходна в България, във Фригийската долина в Турция.

Древни изображения на пирамиди са се съхранили и на стените на пещерата Лузит в Израел. Самата пещера има форма на камбана. В помещението с невероятна акустика вече много години се провеждат оперни концерти. Такова идеално звучене няма в нито една съвременна концертна зала. Според една от версиите тя е служила за изцеление и удължаване на живота.

Смела хипотеза за пирамиди-електростанции е издигнал Кристофър Дън. По време на една експедиция дън обърнал внимание, че в покоите на фараона върху разположени в горната част гранитни греди има силни пукнатини. Пострадали са само покоите на фараона. Дан смята, че Хеопсовата пирамида е бивша енергийна станция. В резултат на авария кислород е попаднал в камерата на фараона и е повредил гредите.

„В така наречените покои на Кралицата се е изработвал водород. В покоите на фараона този водород е преминавал във високоенергийно състояние. Ако погледнем южната стена от стаята на фараона, в нея има кръгъл отвор, напомнящ антена. Тоест отвън в пирамидата е постъпвала енергия, която е стимулирала отделянето на водород. Тя се е събирала в южната шахта и се е извеждала навън“, разказва Дън.

Техническо предназначение вероятно са имали и някои пирамиди в Централна Америка. Изследвания, проведени в древния град Теотиуакан, са установили, че тук при строителството на съоръжението е използвана слюда.

През пролетта на 1945 година, по време на прелитане над Долината на смъртта в Хималаите пилотът на ВВС на САЩ Джеймс Каусман бил принуден да снижи – неочаквано един от двигателите на самолета почти заглъхнал. Долу екипажът на самолета видял гигантска бяла сияеща на слънцето пирамида. Но тази загадка не е разкрита – властите на Китай предпочитат да не провеждат международни научни изследвания на своя територия.

Материалът е публикуван със съкращения, статията е на Игор Прокопенко в РЕН ТВ.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Легенди

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори