Химлер искал да прати смъртник в миналото

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Германската експедиция в Тибет, 1938-39 г.
© German Federal Archives
Антония Михайлова

Малко преди превземането на Берлин от съветските войски в Непал била изпратена експедиция на СС, изчезнала безследно в подножието на Хималаите.

Смята се, че тя е изпълнявала специална задача по търсене на митична страна в центъра на Земята.

През 2004 година непалският вестник The Himalayan Times, въз основа на документи от архивите на кралството, съобщил сензационна новина.

На 26 февруари 1945 година (два месеца преди влизането на съветските войски в Берлин) в Непал пристигнала експедиция на „Аненербе“ – окултна организация под патронажа на райхсфюрера-СС Хайнрих Химлер.

Както отбелязал The Himalayan Times, 24-мата сътрудници на „Аненербе“ имали английски (вероятно фалшиви) паспорти, носели със себе си два сандъка британски паунди, златни кюлчета и диаманти. Чиновниците на крал Трибхуван получили щедро възнаграждение, за да не съобщят на английската колониална администрация за гостите от СС.

Учените от „Аненербе“ месец и половина провеждали разкопки в Катманду, а след това се насочили към границата с Тибет. И просто изчезнали, разтворили се в Хималаите. Какво са търсили в Непал посланиците на Химлер?

Разкопките на храма

В държавния архив на Непал вдигат рамене – почти всички документи по експедицията на СС изгорели по време на безредиците при свалянето на монархията през 2006 г.

Но архиваторите успели да „изкопчат“ сведения за един от участниците в изследването на „Аненербе“ в Непал – учения Петер Ауфшнайтер. От 1929 г. този опитен картограф участвал в тайни изследвания на СС в Индия като ръководител на Хималайския фонд на нацистка Германия.

През 1939 г. (след влизането на Британия във войната срещу Третия райх) Ауфшнайнер бил настанен в лагер до град Дехрадун в Индия. На 29 април 1944 г. този учен (заедно с петима други нацисти) избягал. Когато по-късно Ауфшнайтер в състава на групата от „Аненербе“ бил разпознат от чиновник на кралската администрация, бил платен подкуп от 10 000 паунда, за да оставят на мира експедицията.

„По показания на очевидци учените от СС носели със себе си най-ново оборудване за археологически работи – разказва пред „Аргументи и факти“ историкът изследовател, преподавател по будизъм в манастира на Копан Тхондуп Дорджи. – Бягството на опитния картограф Ауфшнайтер явно е организирано предварително – бил им е необходим водач и преводач на местния език. Немците се съсредоточили на разкопки в подземията на старинния храм Сваямбхунат в Катманду, построен през VI в. пр.н.е.

Маскирайки се като англичани (те дори помежду си разговаряли на английски), нацистите наели стотина местни жители за разкопаване на тунел в подножието на планината, на върха на която е построен храмът. „Аненербе“ използвали карти от експедицията на Ернст Шефер в Тибет през 1938–1939 г. Според тях тъкмо под Сваямбхунат бил разположен входът към древната митична страна – Агартха.

Залата с хиляда врати

В средата на април 1945-а, едва съветските войски започнали щурмуването на Берлин, експедицията на СС напуснала Катманду и по-нататък следите ѝ се губят.

Но на 15 януари 1946 г. Петер Ауфшнайтер (единственият оцелял от цялата група) неочаквано се появил в столицата на Тибет – Лхаса – заедно с друг австриец, СС-обершарфюрера Хейнрих Харер. (в тандем с него избягал от лагера в Дехрадун).

Впоследствие Ауфшнайтер обяснявал, че след бягството с Харер се крили в горите. Но отчитайки документи за неговото пребиваване в Катманду, тази версия не издържа никаква критика.

До 1952 година картографът живее в Тибет, а след това се връща в Непал, където получава местно гражданство. 20 години поред Ауфшайнер излизал на разкопки в планинските райони на Непал и Тибет с „проверени хора“. Какво е правил там – никой не знае.

И само веднъж (малко преди смъртта си през 1973 г.) в интервю с австрийски журналист Петер споменал за сътрудничество със секретната експедиция на СС „Черния орел“, оглавявана от ексшефа на отдел разкопки на „Аненербе“ – Ролф Хьоне.

Именно тази експедиция, по думите на Ауфшнайтер, загинала в Катманду в края на войната със задача от Химлер – спешно да открие митичната страна Агартха.

Според будистите Агартха е подземен свят, в който древна раса управлява съдбите на цялото човечество. Руският мистик Николай Рьорих смятал, че Агартха е съединена с повърхността чрез тунели, по които нейните жители летят на въздушни балони.

Китайски изследователи описвали Агартха като остров сред море от нектар, където блика „фонтанът на безсмъртието“ – ако отпиеш от водата му, се сдобиваш с вечен живот.

Но най-главното – в Агартха има „огледална зала с хиляда врати“. Всяка врата олицетворява определена година – влизайки в нея, бързо можеш да се пренесеш в миналото.

Мъртвец с писмо

„Химлер е бил окултист до мозъка на костите – казва Тхондуп Дорджи. – През 1939 г., получавайки картите на Агартха, той наградил ръководителя на експедицията в Тибет Ернст Шефер с пръстен „Мъртва глава“ и почетен кинжал на СС.

Като будист мога да предположа следното: Химлер е изпратил учените в търсене на Агартха с две цели. Първата – да занесат в Берлин вода от „фонтана на безсмъртието“. Втората – да изпратят в миналото съобщение, за да не атакува Германия СССР на 22 юни 1941 година – иначе това ще доведе до крах на райха.

Такава версия косвено се потвърждава от последното интервю на Ауфшнайтер, който казва: „Гимлер се интересуваше има ли шанс да се върне времето назад по въпроса за войната с Русия.“

Според легендата, ако човек влезе в една от вратите на Агатха, може да не излезе оттам жив – в миналото може да се появи само неговият труп. Но по такъв начин може да се изпрати писмо… Не е изключено пощальон смъртник да се е съгласил да стане ръководителят на „Черен орел“ Ролф Хьоне.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори