Лечение с паразити – реалност на близкото бъдеще?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Има хора, които лакомо си похапват червеи и разни личинки, дори без да са преминали топлинна обработка. Какво може да накара нормалния човек да включи в храната си толкова отвратителни ингредиенти? И изобщо – възможна ли е такава лудост (ако не става дума за традиционно прехранващи се с такива „лакомства” народи)? Възможно е, ако става дума за т.нар. паразитотерапия.

Колкото и диво да звучи, необходимостта да се изработят ефективни начини за борба с различни автоимунни заболявания е накарала учените доста внимателно да се вгледат в паразитотерапията. Ако никога не сте чували за такива методи на лечение, вече имате шанс да научите нещо наистина интересно, макар и доста спорно от гледна точка на официалната медицина.

Изобщо, съставките на т.нар. лечебна храна в рамките на такава терапия друг път поразява със своята простота. Ето например една от рецептите: вода, захар, сол и… хелминти от изпражненията на някой великодушен приятел. Именно такова лекарство в продължение на месец приемала страдаща едновременно от няколко тежки алергични заболявания американка на име Сали.

Сали пиела топла вода със стотици яйца от хелминти – стомашни червеи, или просто глисти. Тези яйца Сали си набавяла сама от фекалиите на свой приятел. 500 яйца жената поставяла на стъклото на микроскопа и след това внимателно го облизвала и отпивала топла вода. Сали смятала, че паразитите колонизират храносмилателния й тракт и започват да променят имунната й система, без да „нападат” организма й.

Все още ли сте в състояние да четете по-нататък? Тогава трябва да знаете, че Сали се отнася към развиваща се общност (често страдаща от автоимунни заболявания), която живее изолирано от другите и отглежда паразитни червеи за себе си, за своите приятели и близки, както и за продажба. Става дума за т.нар. граждани-учени, които вярват, че хелминтите са способни на химическо ниво да повлияят на имунната система на човека и да изиграят решаваща роля в борбата с такива заболявания като болест на Крон, язвен колит и други автоимунни нарушения.

Често такива граждани-учени доброволно идват на помощ на официалната наука, внасяйки своя принос в различни изследвания. Но привържениците на паразитотерапията принципно са самостоятелни ентусиасти, които са готови на всичко, за да открият нови ефективни начини за борба с много известни автоимунни инфекции и други заболявания.

Паразитотерапията побеждава автоимунните заболявания,
но не и предразсъдъците

Независимо че официалната наука винаги е била в час със съществуването на т.нар. хелминтна терапия, никой от учените не се е заемал сериозно с изучаването на този въпрос. И чак относително скоро д-р Лоук от Нюйоркския университет е решил да превъзмогне предразсъдъците и се е обърнал към този клон от нетрадиционната медицина. Това се случва през 2004 г., когато 29-годишен пациент, страдащ от улцерозен колит, направил на учения предложение, което последният не могъл да откаже.

Както е известно, язвеният колит е имунно заболяване, което буквално разрушава стомаха. Пациентът, за който става дума, по съвет на паразитолога употребявал по 500 яйца на глисти. След няколко години младият човек се обърнал към Лоук с предложение да му бъде проведено изследване, което да покаже състоянието на стомаха. Както показала нееднократно проведената колоноскопия, в участъците, където глистите колонизирали стомаха, възпалителен процес и кръвотечения, характерни за язвения колит, практически не се наблюдавали.

Лоук бил толкова поразен от ефекта, че незабавно публикувал получените данни в научни издания, отбелязвайки, че сега официалната наука има достатъчно информация, позволяваща да се съди за терапевтичния ефект на паразитотерапията. И наистина, сега едва ли може да оправдаем собственото си скептично отношение към този метод на лечение, прикривайки го зад недостатъчните клинични изследвания. Остава само да се намерят достатъчно на брой доброволци за провеждане на по-нататъшни мащабни изследвания.

Според повечето учени подобни „игри” с паразитите са крайно опасни, тъй като те могат да доведат до сериозни заболявания. Отбелязва се, че хелминтозата (глистна инвазия) е много сериозен проблем в развиващите се страни. Следствие на това заболяване са тежки проблеми с храносмилането, анемия и т.н.

Според Томас Натман от Национални институт по алергиите и инфекциозните заболявания в Мериленд, САЩ, подобен подход вече е използван, когато хората се заразявали с малария, за да се лекуват от сифилис.

Действително едва ли може да си представим дадения подход в рамките на съвременната медицина. Освен това следва да се отчита и фактът, че различните паразити не се държат еднакво в организма на различни хора. Според британския учен Рик Майзелс от Единбургския университет всяко автоимунно заболяване засяга отделни групи клетки и тъкани. Точно затова е наивно да се смята, че използването на хелминтната терапия е панацея срещу всяко автоимунно нарушение.

И все пак, независимо от явното нежелание, с което официалната медицина се отнася към паразитотерапията, не може да не признаем, че началото на новите изследвания е положено. Много ентусиасти от „гражданите-учени” са готови активно да участват в изследвания, твърдейки, че има възможност да се минимизира вредата от хелминтната терапия. Например необходимо е да се отчитат възрастта на пациента, здравословното му състояние, приемът на храна и разбира се, количеството на потребявани яйца.

Причините за появата на автоимунни заболявания са слабо известни, а методите за лечението им са крайно неефективни. Съвременната медицина е способна само малко да продължи живота на хората, страдащи от такива нарушения, в основата на които лежат най-вече наследствени промени. Именно затова пренебрежението, което официалната медицина дълго време демонстрира към паразитотерапията, не може да бъде оправдано. Ако се появи макар и малка надежда, тя трябва да се използва.

Един от най-сериозните психически проблеми, които застават на пътя на развитието на паразитотерапията, е човешкото отвращение. Но както смятат много учение, този проблем е напълно преодолим. Да вземем например лечението с пиявици – докато повечето хора с отвращение бърчат нос, твърдейки, че за нищо на света няма да позволят на това отвратително същество да се докосне до тялото им, цели изследователски институти са изработили напълно успешни програми за лечение на много заболявания, които активно се използват по целия свят.

Разбира се, има риск за здравето. Но днес съществува такова огромно количество мощни антихелминтни (противоглистни) препарати, че разпространението на паразити в организма лесно може да се спре. Броят на хората, чийто живот буквално е спасен от хелминтната терапия, продължава да се увеличава. И макар че първата мисъл за подобно лечение продължава да предизвиква отвращение, препоръчва се човек да си припомни, че организмът му буквално кипи от различни бактерии, без които животът би бил невъзможен.

Източник: NewScientist

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори