Лекарство, от което наистина се поумнява?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

ZME
Димитър Димитров

Въпреки че първоначално е създадено за лекуване на нарколепсия, модафинил всъщност подобрява когнитивните умения. В момента се употребява главно от студенти, които се подготвят за изпити.

Но модафинил не е първото лекарство, за което се твърди, че прави хората по-умни.

Съществуват доста реклами за такива хапчета, но доказателствата зад тях са, меко казано, анекдотични. За разлика от тях действието на модафинил е разгледано и анализирано систематично от екип учени от университетите в Харвард и Оксфорд.

Изследователите разгледали научни трудове, описващи ефектите на модафинил, публикувани в периода 1990–2014 година. Съществуват общо 24 проучвания, в които са идентифицирани подобрения на когнитивните умения в области като вземане на решения, гъвкаво мислене, научаване, памет и изобретателност.

Ефектът на лекарството варирал при различните задачи, но колкото по-трудна и сложна била задачата, толкова по-добре се справяло хапчето. Най-значителните подобрения били регистрирани при вземането на решения и планирането на задачи, а най-незначителни били подобренията при работната памет и гъвкавостта на мислене.

В 70 процента от проучванията не били записани никакви странични ефекти. Все пак при някои от участниците се появило кратко безсъние, леки главоболия и болки в корема. Изследователите подчертават обаче, че същите странични ефекти се появили и при контролните групи, на които е давано плацебо.

Учените са убедени, че това е първото лекарство, което наистина подобрява когнитивните умения. Но откритията предизвикват много въпроси, главно защото в изследванията са наблюдавани само краткотрайните ефекти на модафинил.

Не се знае какво ще се случи, ако лекарството се приема всеки ден в продължение на години. Съществува и етическа нотка на проблема. Нормално ли е да се приема лекарство за подобряване на когнитивните умения от хора, които нямат никакви когнитивни недостатъци или заболявания?

Някои може да гледат на това като на измама. В състезание определено би изглеждало като измама.

Лекарството е доста популярно във Великобритания, като се оказва, че една четвърт от студентите в Оксфордския университет се възползват от ефектите му. Също както атлетите вземат добавки, за да подобрят представянето си, студентите подобряват представянето на мозъка си с модафинил.

Всеки сам решава дали да подобрява когнитивните си умения с хапчета, но не трябва да се забравя, че и традиционните методи също работят – четенето, писането, общуването и не на последно място – мисленето.

ZME Science

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Невро(био)логия

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори