Левитиращи къщи – най-доброто средство срещу наводнение

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Докато морското равнище бавно, но сигурно се покачва, в ниско разположените градове все по-активно се експериментира с плаващи сгради и къщи амфибии. Но един архитект си е поставил за цел да създаде къща, която не се плаши от наводнения по друга причина – защото изобщо не докосва земята.

Тази идея хрумнала на Лира Луис по време на работа над инсталация на вода, за която се изисквал компактен, невидим и лесно разглобяем модул. Луис започнала да експериментира с магнити и случайно ги разположила по такъв начин, че те започнали да се отблъскват взаимно през водата.

„В този момент си помислих: ами ако цели сгради или дори градове могат да левитират във въздуха?“ В самата магнитна левитация няма нищо ново – тя активно се използва в областта на транспорта, например в работата на японските свръхскоростни влакове. Но опити да се използва този принцип в архитектурата все още няма – това се смятало за непрактично. Но Луис решила все пак да рискува.

trendhunter.com

trendhunter.com

Луис е родена във Филипините и решила да построи първото си „летящо селище“ на един от филипинските острови, чиито жители страдат от наводнения особено често още сега, да не говорим вече за бъдещето.

trendhunter.com

trendhunter.com

В този регион хората живеят в къщи, построени на „кокили“. Луис казва, че тази система не работи много добре, тъй като по време на бури вълните покачват нивото на водата над очакваното. „Невъзможно е да се предскаже колко високо ще се вдигне водата. Спомнете си какво се случи с Нови Орлеан по време на урагана Катрина. Хората по високите части изобщо не очакваха, че водата ще се добере до техните домове“, казва архитектът.

По думите на Луис левитиращите къщи могат да станат доста по-сигурно решение на проблемите с наводненията. Хората могат да се качват в жилищата си по стълби, мостове или (за най-богатите) от хеликоптерни площадки. В бъдеще, развива тя своята идея, жителите ще могат да влитат в своите домове с реактивни раници.

Сега този проект е в най-начален стадий. Досега Луис е създала модел с тегло около 400 грама, който може да се издига на около 40 сантиметра над повърхността.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори