Създадоха невидима „метакожа“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

метакожа
Новата гъвкава, разтеглива и податлива към настройване „метакожа“ е способна да прикрива обекти от всякакви видове радари. Liang Dong/Iowa State University
Димитър Димитров

Инженери от щатския университет в Айова са разработили гъвкава, разтеглива и податлива към настройване „метакожа“, която използва редове от малки устройства от течен метал, които скриват „облечения“ обект от зорките очи на радарите.

Изобретението се нарича метакожа, тъй като за неговата направа са използвани метаматериали – съставни вещества, чиито свойства не се срещат в природата и са способни да манипулират електромагнитни вълни. Чрез разтегляне и огъване на полимерната метакожа учените са способни да настройват отразяването на широк спектър от радарни честоти.

„Смятаме, че новата технология за направа на метакожа ще намери много приложения в настройването на електромагнитни честоти и превръщането на дадени обекти в невидими“, пишат инженерите в статия, публикувана в сп. Scientific Reports.

Учените започнали проекта с идеята, че електромагнитните вълни (може би дори тези с най-малката дължина на вълната във видимия спектър) може да бъдат потискани чрез гъвкави и регулируеми технологии, включващи течни метали.

Затова създали устройство, което се състои от резонатори с формата на полукръг, които са вградени в слоеве силициеви листи. Електрическите резонатори са запълнени с метална сплав от галий, индий и калай, наречена галинстан, която е се намира в течно състояние при стайна температура и не е толкова токсична, колкото други течни метали като живак.

Резонаторите представляват малки пръстени с външен радиус 2.5 милиметра и дебелина половин милиметър. Пространството между тях е само един милиметър, което на практика означава, че учените са създали малка, извита течна жица.

Пръстените представляват електрическа бобина, а разстоянията между тях се явяват кондензатори. Това създава резонатор, който може да улавя и потиска радарни вълни с определена честота. Разтягането на метакожата променя размера на течните метални пръстени, което пък от своя страна променя честотите, които устройството може да потиска.

Експериментите показали, че в честотите от 8 до 10 гигахерца потискането достигало 75%. Когато учените обвили предмети в новата метакожа, радарните вълни били потиснати от всички възможни посоки.

„Крайната ни цел е да смалим още повече тези устройства“, казва проф. Лианг Донг (Liang Dong), който е един от участниците в проекта. „Тогава се надяваме да успеем да приложим технологията и за електромагнитни вълни с по-висока честота като видимата и инфрачервената светлина.“

Phys

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори