LIGO втори път уловили гравитационни вълни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© The SXS (Simulating eXtreme Spacetimes) Project
Антония Михайлова


Детекторите на LIGO за втори път са уловили гравитационни вълни – колебания на пространство-времето, породени от взаимодействието на свръхтежки обекти, са заявили физиците от колаборациите LIGO и VIRGO на пресконференция на ежегодната среща на Американското астрономическо общество.

Първите гравитационни вълни, както разказаха на 11 февруари физиците, са били открити от детекторите на LIGO на 14 септември 2015 година. Те са били породени от двойка сливащи се черни дупки, чиито маси 29 и 36 пъти превишават слънчевата, на 1,3 милиарда светлинни години от Земята.

За части от секундата около три слънчеви маси са се превърнали в гравитационни вълни, чиято максимална мощност на излъчване е била около 50 пъти по-висока от тази на цялата видима Вселена.

Сега физиците, участващи в откриването на тези колебания на пространство-времето, твърдят, че малко преди обявяването на първото откритие на гравитационните вълни те са фиксирали второ подобно събитие, което вероятно е било породено от същата двойка сливащи се черни дупки.

Това събитие, по думите на учените, се е случило на 26 декември 2015 година в 6 часа и 38 минути, при сливането на два обекта, чиято маса превишава слънчевата 14 и 8 пъти. В резултат на това е възникнала черна дупка с маса, 21 пъти превишаваща слънчевата, а останалата материя, чиято маса е приблизително равна на слънчевата, е била преобразувана в гравитационни вълни.

Неголямата маса на черните дупки е облекчила тяхната задача – процесът по сливането им е протекъл по-бавно и физиците са успели почти една минута да следят породените от този процес гравитационни вълни. По думите на участниците в колаборациите те са успели да проследят това, което се е случило в последните 27 завъртания на черните дупки една около друга, а също да изяснят, че това сливане е протекло на разстояние 1,4 милиарда светлинни години от нас.

Както отбелязва Габриела Гонсалес (Gabriela Gonzalez), говорител на LIGO, натрупаните данни за събитието GW151226, както физиците наричат тези вълни, позволява да се надяваме, че учените ще успеят по-точно да изчислят мястото, откъдето тези вълни са дошли на Земята, и да се опитат да открият оптичната съставка на това изригване.

Според учените откритите нови гравитационни вълни потвърждава, че миналия път са били получени достоверни данни за тяхното съществуване и че LIGO действително се явява обсерватория, която ни предоставя възможността да погледнем Вселената под нов, гравитационен ъгъл.

Сега LIGO е в „отпуск“ и новите наблюдения на детектора ще започнат чак в началото на есента на 2016 година. Обновлението на детектора ще повиши неговата чувствителност приблизително двойно, което според учените ще помогне да се оцени колко често във Вселената се срещат двойки черни дупки и как се раждат те – поотделно или по двойки в утробите на големи звезди.

Освен това физиците смятат, че LIGO ще притежава достатъчна чувствителност за откриването на сливащи се неутронни звезди, а не само на черни дупки.

Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори