Маймуни прекосяват Атлантическия океан от Африка до Южна Америка

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Четири фосилизирани маймунски зъба, открити дълбоко в перуанската част на Амазонка, предоставят нови доказателства, че повече от една група древни примати са пътували през Атлантическия океан от Африка, според ново изследване на университета в Южна Каролина, току-що публикувано в списанието Science.

Зъбите са от новооткрит вид, принадлежащ към изчезнало семейство африкански примати, известни като парапитециди. Вкаменелости, открити на същото място в Перу, по-рано бяха предложили първото доказателство, че южноамериканските маймуни са еволюирали от африкански примати.

Предположението е, че маймуните са извършили пътешествие повече от 900 мили през океана, най-вероятно на плаващи растителни плотове, откъснали се от бреговата ивица, вероятно по време на буря.

„Това е напълно уникално откритие“, казва Ерик Зайферт, водещ автор на изследването и професор по клинични интегративни анатомични науки от Медицинското училище на USC. „Това показва, че в допълнение към маймуните от Новия свят и група гризачи, известни като кавиоморфи, съществува и тази трета линия от бозайници, която по някакъв начин извършва това много невероятно трансатлантическо пътуване, за да стигне от Африка до Южна Америка.“

Изследователите са кръстили изчезналата маймуна Ucayalipithecus perdita. Името идва от Укаяли, района на перуанска Амазонка, където са намерени зъбите, питикос, гръцката дума за маймуна и пердита, латинската дума за изгубени.

Ucayalipithecus perdita би бил много малък вид, сходен по размер с днешните мармозетки.

Изследователите смятат, че мястото в Укаяли, където са открити зъбите, е от геоложка епоха, известна като олигоцен, която се простира във времето преди около 34 милиона до 23 милиона години.

Въз основа на възрастта на обекта и близостта на Ucayalipithecus с неговите изкопаеми роднини от Египет, изследователите смятат, че миграцията може да е настъпила преди около 34 милиона години.

„Предполагаме, че тази група може би е стигнала до Южна Америка точно около това, което наричаме граница на еоцен-олигоцен, период от време между две геоложки епохи, когато ледът на Антарктида започва да се натрупва и нивото на морето пада, – казва Зайферт. „Това може би е изиграло роля за малко по-лесното за тези примати преминаване през Атлантическия океан.“

Два от зъбите на Ucayalipithecus perdita са идентифицирани от аржентински съавтори на проучването през 2015 г., показващи, че маймуните от Новия свят имат африкански предци. Когато Зайферт е помолен да опише тези екземпляри през 2016 г., той забелязва приликата на двата счупени горни кътника с тези на изчезнал преди 32 милиона години парапитециден вид маймуна от Египет, който е изучавал преди.

Експедиция до перуанското място, където зъбите са били намерени през 2016 г. доведе до откриването на още два зъба, принадлежащи към този нов вид. Приликата на тези допълнителни долни зъби с тези на египетските маймунски зъби, са потвърждение според Зайферт, че Укайалипитек е произлязъл от африканските предци.

„Нещото, което ме поразява в това изследване повече от всяко друго, в което съм участвал, е колко невероятно е откритието“, казва Зайферт. „Фактът, че са намерени в този отдалечен район по средата на нищото, където шансовете да се открият тези парчета са изключително малки, е доказателство за това много невероятно пътешествие, извършено от ранни маймуни, всичко това е доста забележително. „

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Животни

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори