Марс през очите на Curiosity (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Curiosity на дюната Намиб. © NASA/JPL-Caltech/MSSS
Антония Михайлова

НАСА е направила панорамно видео на Марс, създадено с помощта на снимки от марсохода Curiosity.

На 360-градусовото статично видео е запечатана марсианската дюна Намиб (Namib dune), а на хоризонта може да се види планината Еолида, известна също като Шарп. Марсоходът Curiosity Не е снабден с камера за панорамни снимки, затова специалистите са направили видео от отделни изображения. Снимките са получени на 18 декември 2015 година с помощта на Mast Camera.

По-рано НАСА публикува триизмерна анимация на полета над планетата джудже Церера, създадено въз основа на снимки, получени от космическия апарат Dawn.

Марсоходът Curiosity кацна на Марс през август 2012 година. Космическият апарат беше изпратен на Червената планета, за да събира сведения за климата и геологията на Марс, а също да изучи пригодността на марсианските условия за живот и да проведе подготовка за кацането на човек на Марс.

За времето на своето пребиваване на повърхността на планетата марсоходът вече е успял да изучи марсианската почва, нивото на радиация и да направи множество снимки.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори