Мазнини срещу въглехидрати: най-острият спор в диетологията днес

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров


„Хората са ми казвали, че това, което правя, е опасно. И страняха от мен по време на срещи“, казва Дейвид Ънуин, лекар в град Саутпорт, Великобритания.

Ънуин предлага на своите пациенти с диабет тип 2 или на тези, които искат да свалят килограми, обратното на това, което официалната медицина препоръчва. Той съветва пациентите си да спрат да броят калориите, да ядат богата на мазнини храна – включително наситени мазнини, но да избягват въглехидрати, а именно захар и нишесте. Ънуин убеждава хората да избягват захарта, която е безспорно вредна, но всичко останало според него е медицинска ерес.

Колкото и налудничаво да звучи, Ънуин е установил, че повечето от пациентите му с диабет, които следват този съвет, свалят кръвната захар под контрол, а някои спират лекарствата, на които са разчитали с години. Тези, които са с наднормено тегло пък отслабват.

Всичко това може да изглежда като просто още една спорна диета, но все повече изследователи, лекари и диетолози се връщат към нея и отчитат резултатите в специализирани медицински издания. Миналия месец Националният форум по проблемите на затлъстяването във Великобритания преразгледа част от съветите на д-р Ънуин, съветвайки хората да се отърват от изчисляването на калориите, храните с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати.

Препоръките провокираха яростна реакция от водещи учени и диетолози: „“Това е аналогично на констатацията, че тютюнопушенето защитава хората от белодробен рак, контрира Дейвид Хаслам: специалист по затлъстяване в болницата Листър в Стевънейдж, Великобритания.

Друго изследване събрало хора със затлъстяване и ги разделило на две групи. Едната група била поставена на диета с ниско съдържание на въглехидрати, а другата на хранителен план с ниско съдържание на мазнини. Двата хранителни плана били изчислени така, че да предлагат по равно количество калории. В крайна сметка групата, която се въздържала от мазнини свалила повече килограми.

Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори