Медитацията лекува болката

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рixabay.com
Антония Михайлова

Осъзнатата медитация може да стане заместител на обезболяващите, без да се задействат невропептидите – природен регулатор на болковата чувствителност на тялото.

Това твърдят учени от Баптисткия медицински център Уейк Форест. Както пише MedicalXpress, група учени под ръководството на Фадел Зейдан (Fadel Zeidan), доцент по невробиология и анатомия от медицинския център Уейк Форест, са провели експеримент, при който част от участниците получили налоксон – антагонист на опиоидните рецептори, а друга част – плацебо.

78-те доброволци били разделени на четири групи: медитация плюс налоксон, само налоксон, медитация плюс плацебо и само плацебо.

Болката на участниците в експеримента била причинявана с въвеждането на термосонда, която загрявала малък участък от кожа до 49 градуса по Целзий. Доброволците оценявали нивото на изпитваната болка по специална скала.

Както станало ясно, болковите усещания били снижени с 24% в групата „медитация+налоксон», и с 21% в групата „медитация+плацебо“. В групите без медитация нивото на изпитваната болка нараствало независимо от това, дали доброволците получавали налоксон, или плацебо.

„Това доказва, че, първо, медитацията или правилната подготовка могат да намалят болката. И второ, че тя не е свързана с опиоидната система на тялото (невропептиди)“, пояснява д-р Зейдан.

Според учения тяхната работа може да е полезна на хора, чийто организъм е изработил имунитет към обезболяващите препарати. На такива пациенти може да бъде предложена медитация като част от комплексна терапия.

По данни на Баптисткия медицински център Уейк Форест от хронична болка днес страдат около 100 млн. американци.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Съзнание

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори