Метеоролози премериха най-дългата светкавица (плюс кратък наръчник за оцеляване)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Светкавиците са електрически заряди в атмосферата, които в рамките на една секунда се осъществяват на максимум 32 км разстояние. Поне подобно определение е записано в Лексикона на Световната организация на метеоролозите (WMO).

Нови данни на организацията показват, че определението е остаряло – светкавиците могат да са много по-екстремни. WMO, която е част от ООН, оповести два нови рекорда – за най-дълга и най-дълго продължила светкавица.

Най-дълго продължилата светкавица е наблюдавана на 30 август 2012 г. Тя е продължила 7,74 секунди в небето над югоизточна Франция. Тя се е разпростряла на 200 километра в небето като зарядите са се пренасяли от облак на облак.

Малко по-кратко като време, но на по-голяма дистанция се е осъществил вторият носител на рекорд. На 20 юни 2007 г. над Оклахома в южната част на САЩ е имало светкавица с дължина 321 км.

Според WMO, “драматични подобрения” в измерванията са довели до получаването на новите данни. Метеоролозите казват, че е вероятно да има и още по-екстремни рекордьори от сега оповестените.

Оказва се, че опасността от удар на светкавица е по-голяма отколкото се приемаше досега. Много по-големи участъци могат да бъдат засегнати. Хиляди хора загиват годишно, поразени от светкавици. Повечето жертви намират смъртта си в по-бедни райони, в които липсва застрояване и съответно – защита. Най-често това става в тропични и субтропични региони, заради топло-влажния климат.

Как точно възникват светкавиците все още не е напълно ясно. Според сега наличните обяснения, частици в облаците се зареждат с различен заряд и при триенето зарядите се разделят. На 10 км височина се оказват предимно частиците с позитивен заряд, докато облаците отдолу са негативно заредени.

Така във въздуха може да се получи напрежение от порядъка на стотици милиони волта. Когато напрежението стане прекалено високо, то се освобождава под формата на светкавица. Тя е със 6 пъти по-висока температура от тази на повърхността на Слънцето – 30 хиляди градуса. Жегата раздира въздуха като експлозия и затова гърми. На земята се разтапят дори песъчинките, а човек в радиус от 20 метра е животозастрашен.

При буря е важно да знаете:

  • При по-малко от 10 секунди разлика между гръмотевица и светкавица, светкавиците са на по-малко от 3 километра от вас.
  • Ако е възможно влезте в сграда или автомобил.
  • Избягвайте дървета, височини и хълмове, мокри стени, а най-добре и мокри подове. Не докосвайте нищо метално и се отървете от чадъра.
  • Слезте от велосипеда или мотора и се отдалечете най-малко на 3 метра от него.
  • Ако сте във водата, излезте.
  • Ако сте в лодка, стойте далеч от мачтата.
  • При липса на друг вариант клекнете в някоя канавка, дръжте краката събрани и стойте на разстояние от други хора. Важното е да се смалите максимално…

Категории на статиите:
Явления

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори