Микроб на Шрьодингер: жив организъм едновременно на две места

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Учените от университета Пардю (САЩ) възнамеряват да проверят приложимостта на квантовата механика към биологията и да поставят жив организъм едновременно в две състояния.

Както е известно, обектите от квантовите системи могат да се намират едновременно в две различни състояния, което е прието да се нарича суперпозиция. Например спинът на атома може едновременно да сочи „нагоре“ и „надолу“.

Такова състояние на неопределеност се съхранява, докато не бъде проведено измерване – в такъв случай системата преминава в едно от двете състояния. Досега най-големите обекти, за които е била демонстрирана суперпозиция, са били молекули.

Физиците планират да поставят микроб в състояние на неопределеност, аналогична на тази, която изпитва котката в прочутия теоретичен експеримент на Ервин Шрьодингер. За основа на своя опит американците ще вземат експеримент на своите колеги от Колорадския университет в Боулдър, проведен през 2013 г.

Авторите не се готвят да подчинят толкова голям обект на законите на квантовата механика, затова става дума само за неговото разположение едновременно в две места.

Преди две години физиците от Колорадо успели да покажат, че миниатюрен механичен осцилатор от алуминий е възможно да се постави в състояние на суперпозиция. Сега учените от Индиана възнамеряват да повторят експеримента, но в добавка да поставят на горната повърхност на махалото микроб.

Когато мембраната премине в състояние на суперпозиция, същото трябва да се случи и с бактерията, твърдят учените. Освен това после учените възнамеряват да приведат в състояние на суперпозиция и вътрешното състояние на микроба, например спинът на електрона в молекула глицин, която се явява най-малката аминокиселина в живите същества, като го поставят в зависимост от положението на центъра на масите.

Впрочем за изпълнение на толкова сложен опит физиците ще имат нужда от подкрепата на специализирана на квантова електротехника лаборатория. Ако нейните служители се заинтересуват от този експеримент, подготовката за неговото изпълнение ще отнеме около три години.

Категории на статиите:
Физика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори