Милиарди години натрупана еволюционна история са под заплаха

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Според учените няколко милиарда години натрупана еволюционна история може да бъде загубена, защото хората притискат дивата природа все по-силно.

„Странни и прекрасни“ животни без аналог от всичко друго на Земята биват безшумно унищожавани и водени към изчезване, казват те.
И регионите, в които се намира най-голямо количество уникално биологично разнообразие, са изправени пред безпрецедентен човешки натиск. Те включват Карибите, Западните Гати на Индия и големи части от Югоизточна Азия.

Изследване, публикувано в Nature Communications, подчертава кои са приоритетните видове за опазване на базата на тяхната еволюционна отличителност.

„Тези видове са странни и прекрасни и няма нищо подобно на тях на Земята“, каза Рики Гъмбс от програмата EDGE of Exsis на Imperial College London.

Той казва, че анализът разкрива „невъобразимия мащаб на загубите, с които ще се сблъскаме, ако не работим по-усилено за спасяването на глобалното биоразнообразие“.

Изследователите са изчислили количеството на еволюционната история – клони от дървото на живота – които в момента са застрашени от изчезване, използвайки данни за риска от изчезване за повече от 25 000 вида.

Те разкриват общо десетки хиляди видове формирали еволюционно наследство, които са били унищожени или поне застрашени от човешки въздействия, като градско развитие, обезлесяване и изграждане на пътища, летища и друга инфраструктура.

Рисковите животни включват тапири и панголини, които имат древни родове и са се променили малко във времето; и завладяващи малко известни влечуги, от гущери без крака до мънички слепи змии.

Много от тях изпълняват жизненоважни функции в местообитанията, в които живеят. Например, тапирите в Амазонка разпръскват семена чрез изпражненията си, които могат да помогнат за регенерирането на тропическите гори. А панголините, които се хранят с мравки и насекоми, играят съществена роля за балансирането на хранителната мрежа.

Съавторът на изследването д-р Джеймс Росиндел от Imperial College London, казва, че констатациите в тяхното изследване подчертават важността да се действа спешно за опазването на тези необикновени видове и останалите от местообитания, където те живеят, в условията на силен човешки натиск“.

Нови цели за опазване на природата се очаква да бъдат договорени през октомври, съобщава БиБиСи, през годината, която беше определена като критична за околната среда.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Животни

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори