Лабрадори ще откриват Covid-19

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Ескадрила от лабрадори се обучава, за да открива евентуално наличието на коронавирус в нищо неподозиращи хора, съобщава The Washington Post.

Изследователски проект на Университета в Пенсилвания е включил осем кучета, за да определи дали те могат да открият мирис, свързан с вируса.

Подобни усилия се предприемат и в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, където изследователите преди това демонстрираха, че кучетата могат да идентифицират маларийни инфекции при хората.

В изявление Джеймс Логан, ръководител на училищния отдел за борба с болестта, нарече кучетата „нов диагностичен инструмент [който] може да промени революционно отговора на covid-19“.

Ако това се случи, кучетата теоретично биха могли да бъдат използвани за проследяване на виросоносители на летища, в предприятия или болници, както вече помагат за откриване на наркотици, експлозиви и други контрабандни стоки.

Доказано е, че тези кучетата са ефективни при откриване на малария, ракови заболявания, диабет и вредни бактерии с носовете си, така че не е изключено те да направят същото и при новия вирус.

Както почти всичко останало свързано с COVID-19, и тук има много неизвестни. Вече е ясно, че кучетата могат да регистрират миризмата на вируса с помощта на проби от урина и слюнка, но сега въпросът е за това да могат да откриват вируса при жив, дишащ, ходещ човек.

Логан заявява, че неговият изследователски екип очаква да започне да събира проби от covid-19 „до няколко седмици“ и да работи с кучета за медицинско откриване, за да ги обучава скоро след това. Целта първоначално е да се разположат шест кучета на летищата в Обединеното кралство, обяснява той.

„Всяко отделно куче може да проверява до 250 души на час“, казва Логан. „Ние работим по модел, за да увеличим капацитета им“.

Центърът за работни кучета обикновено обучава кучета, които живеят с приемни семейства във Филаделфия, но пандемията го принуждава да се приспособяват. За да се сведе до минимум социалният контакт, сега Центърът работи с лаборатории в тренировъчна фирма К-9 в Мериленд.

Дори ако обучението е успешно, може да има проблем с търсенето – в крайна сметка вече има недостиг на такива кучета за откриване на болести.

Учените от Пенсилвания се надяват, че може да успеят да се научат от кучетата и да създадат „електронен нос“ или специален сензор, който да „надушва“ корона вируса.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Животни

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори