Поне 4 враждебни извънземни цивилизации може да дебнат в Млечния път

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Млечният път е дом на милиони потенциално обитаеми планети – и приблизително четири от тях могат да приютят злонамерени извънземни цивилизации, които биха нахлули на Земята, ако могат, предполага ново изследване, публикувано в базата данни за предпечат arXiv.

Новият документ, който все още не е рецензиран, поставя особен въпрос: какви са шансовете хората един ден да се сблъскат с враждебна извънземна цивилизация, която е способна да нахлуе в нашата планета?

За да отговори на това, авторът на изследването Алберто Кабалеро от Университета на Виго в Испания – започва с поглед назад към човешката история, преди да погледне към звездите.

Новото изследване е опит да се даде оценка на разпространението на враждебни извънземни цивилизации чрез екстраполация на вероятността ние, като човешката цивилизация, да атакуваме или нахлуем в обитаема екзопланета“, пише Кабалеро в изследването.

За да достигне своята оценка, Кабалеро първо преброява броя на страните, нахлули в други страни между 1915 и 2022 г. Той установява, че общо 51 от 195 нации в света са предприели някаква инвазия през този период. След това той претегля вероятността на всяка страна да започне инвазия въз основа на процента на тази страна от глобалните военни разходи. (САЩ са начело с 38% от световните военни разходи.)

След това Кабалеро добави индивидуалната вероятност на всяка страна да предизвика инвазия, завършвайки с това, което той описва като „текущата човешка вероятност за нахлуване на извънземна цивилизация“.

Според този модел сегашните шансове хората да нахлуят на друга населена планета са 0,028%. Въпреки това, пише Кабалеро, тази вероятност се отнася до сегашното състояние на човешката цивилизация – и хората в момента не са способни да пътуват между звездите. Ако текущите темпове на технологичен напредък се запазят, тогава междузвездното пътуване няма да е възможно за още 259 години, изчислява Кабалеро, използвайки скалата на Кардашев – система, която категоризира колко напреднала е цивилизацията въз основа на нейния разход на енергия.

Ако приемем, че честотата на човешките инвазии продължава да намалява през това време със същата скорост, с която нашествията намаляват през последните 50 години: Опит на изследването е да даде оценка на разпространението на враждебни извънземни цивилизации чрез екстраполация на вероятността, ние като човешката цивилизация да атакуваме или нахлуем в обитаема екзопланета“, пише Кабалеро в изследването.

Така той открива, че човешката раса има 0,0014% вероятност да нахлуе на друга планета, когато потенциално станем междузвездна цивилизация или цивилизация Тип 1 след 259 години.

Това може да звучи като много малки шансове – и е така, докато не започнете да го умножавате по милионите потенциално обитаеми планети в Млечния път. За окончателното си изчисление Кабалеро се обръща към статия от 2012 г., публикувана в списание Mathematical SETI, в която изследователите прогнозират, че до 15 785 извънземни цивилизации теоретично могат да споделят галактиката с хората.

Кабалеро заключава, че по-малко от една от цивилизациите от Тип 1 – 0,22 би била враждебна към хората, които осъществяват контакт. Въпреки това, броят на злонамерените съседи се увеличава до 4,42, когато се отчитат цивилизации, които, подобно на съвременните хора, все още не са способни да пътуват между звездите, казва Кабалеро пред Vice News.

„Не споменавам 4,42 цивилизации в моето изследване, защото 1) не знаем дали всички цивилизации в галактиката са като нас… и 2) цивилизация като нас вероятно няма да представлява заплаха за други, тъй като нямат технологията, за да пътуват между звездите“, казва Кабалеро пред Vice.

Четири враждебни извънземни сили не изглеждат много за притеснение. Освен това, вероятността хората да се свържат с една от тези злонамерени цивилизации – и след това да бъдат нападнати от нея – е пренебрежимо малка, добавя Кабалеро.

„Вероятността за извънземно нахлуване от цивилизация, с чиято планета контактуваме, е… около два порядъка по-ниска от вероятността за сблъсък на астероид-убиец на планети“, пише той в своя документ и добавя, че астероидите, убиващи планети, като този, който изтребва динозаврите, са събития от 1 на 100 милиона години.

Въпреки че изследването на Кабалеро представлява интересен мисловен експеримент, авторът признава, че неговият модел има ограничения. Вероятността за инвазия се основава на много тесен отрязък от човешката история и прави много предположения за бъдещото развитие на нашия вид. Моделът също така предполага, че извънземният интелект ще има разбиране за ценности и чувства за емпатия, подобни на тези на хората, което може и да не е така, каза Кабалеро пред Vice.

„Направих изследването, базирано само на живота, какъвто го познаваме“, казва той. — „Не познаваме ума на извънземните“. И както изглежда, ще минат поне още няколкостотин години, докато го направим.

Първоначално публикувано в Live Science.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори