Мистериозен розов сняг падна в италианските Алпи

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Загадъчен розов сняг в италианските Алпи предизвика опасения относно ускореното топене на ледниците в европейската планинска верига.

Учени изследват феномена, който може да бъде причинен от водорасли, които обикновено се наблюдават в Гренландия, след като оцветеният сняг се появи на Пресена Глация, на около 30 мили от град Тренто.

Биаджо Ди Мауро от Националния съвет за научни изследвания на Италия казва, че водораслите, наречени Ancylonema nordenskioeldii, са вероятният виновник и че той преди това е изследвал подобен ледник в Швейцария.

„Не е опасно, това е естествено явление, което се среща през пролетния и летния период в средните ширини, но и на полюсите“, казва той пред новинарския сайт Science X.

Тъй като ледът е бял, той отразява по-голямата част от енергията на слънцето, но по-тъмните водорасли означават, че повече от тази топлина се абсорбира, като допринася както за стопяването на леда, така и за затоплянето на климата.

Топлият климат и топенето на леда подобряват условията за водораслите, които имат по-добър достъп до вода и кислород.

„Всичко, което потъмнява снега, го кара да се топи, защото ускорява абсорбцията на радиация“, казва д-р Ди Мауро.

„Опитваме се да премерим ефекта на други явления освен предизвиканите от човешката дейност, върху прегряването на Земята.“

В Антарктида се наблюдават също подобни явления през тази година, като „кърваво червен“ и „зелен“ сняг, предизвикан от водорасли, в редица райони на най-южния континент в света.

През февруари изследователи пуснаха изображения на червен сняг в изследователската база „Вернадски“, докато учени от университета в Кеймбридж през май разкриха огромни площи от зелен сняг в близост до колония пингвини.

Доклад на Организацията на обединените нации за 2018 г. установи, че планетата е на път да достигне повишаване на средните температури с 1,5 ° C между 2030 и 2052 г., ако повишаването продължи със сегашната скорост и с 3 градуса C до края на века.

След като се достигнат 2C затопляне, светът ще бъде коренно различно място. Почти няма да остане коралов риф, Арктика ще бъде напълно лишена от лед през лятото поне веднъж на десетилетие и огромни бройки животни и растения ще изчезнат, тъй като местообитанията им стават все по-малко и по-малко.

Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори