Става все по-топло на Южния полюс

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Южният полюс се е затоплил три пъти по-бързо от останалата част на планетата през последните 30 години, поради по-топлите температури на тропическия океан, показват нови изследвания.

Температурата на Антарктида варира значително в зависимост от сезона и региона и от години се смяташе, че Южният полюс е останал хладен дори когато континентът се нагрява.

Изследователи от Нова Зеландия, Великобритания и САЩ анализират данни на метеорологичните станции за 60 години и използват компютърно моделиране, за да покажат какво причинява ускореното затопляне.

Те откриват, че по-топлите океански температури в западната част на Тихия океан са предизвикали през десетилетията понижено атмосферно налягане над морето на Уделдел в южната част на Атлантическия океан. Това от своя страна увеличава потока от топъл въздух директно над Южния полюс – затопляйки го с над 1,83С след 1989 г.

Авторите на изследването заявяват, че тенденцията за естествено затопляне вероятно е засилена от парниковите емисии предизвикани от човешка дейност и може да маскира ефекта от замърсяване с въглерод над Южния полюс.

„Беше известно, че температурите в Западна Антарктида и Антарктическия полуостров през 20-ти век се затоплят, а Южният полюс се охлажда“, казва Кайл Клем, изследовател от Университета Виктория в Уелингтън и водещ автор на изследването.

„Подозираше се, че тази част на Антарктида … може да е имунизирана / изолирана от затоплянето. Установихме, че това вече не е така“, казва той за АФП.

Данните показват, че Южният полюс сега се затопля със скорост от около 0.6C за десетилетие, в сравнение със затопляне от около 0.2C за останалата част на планетата.

Авторите на изследването, публикувано в списанието Nature Climate Change, приписват промяната на явление, известно като Interdecadal Pacific Oscillation (IPO).

IPO цикълът трае приблизително 15-30 години и се редува между „положително“ състояние – в което тропическият Тихи океан е по-горещ, а северният Тихи океан е по-студен от средния – и „отрицателно“ състояние, при което температурната аномалия е обърната.

IPO премина в отрицателен цикъл в началото на века, което води до по-голяма конвекция и повече крайности на налягането при високи географски ширини, което води до силен поток от по-топъл въздух точно над Южния полюс.

Клем казва, че нивото на затопляне от 1.83C надвишава прогнозираното от 99,99% от всички моделирани 30-годишни тенденции на затопляне.

„Затоплянето беше точно в рамките на естествената променливост на климатичните модели, но сега много вероятно е човешката дейност да е допринесла за това ускорено затопляне“, казва Клем.

Тагове:
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори