Убийците на фараона Рамзес III са били няколко

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

en.wikipedia.org
Антония Михайлова

Детайли от смъртта на фараона Рамзес III са разкрити с компютърна томография, съобщават египтолозите Захи Хавас и Сахар Салим.

Убийците са били няколко, имали са различно оръжие и са го нападнали от различни страни, изяснили учените. За това говори различният характер на раните на гърлото и на палеца на владетеля.

Целият ход на изследването се описва в наскоро излязлата книга на Хавас и Салим „Сканиране на фараони: компютърна томография на мумии от династиите на Новото царство“, съобщава Live Science.

Компютърната томография позволява на египтолозите да изучат мумиите по-подробно, без да увреждат крехките бинтове. През 2012 година въз основа на томографски снимки учените са получили данни, че са били прерязани гърлото, трахеята и хранопроводът на фараона и той е загинал веднага. Последното изследване сочи, че палецът на крака на фараона е пострадал от друг вид оръжие, за което говори характерът на травмите.

Мумията на Рамзес III= © BMJ

Мумията на Рамзес III. © BMJ

„По-скоро нападателите са били няколко: едновременно отпред е нанесен удар с брадва или меч, а отзад – с нож или кинжал“, казва Сахар Салим, един от авторите на изследването.

Получените сведения се потвърждават от текстове на папируси. В документите се съобщава, че убийството на Рамзес III е резултат от дворцови интриги. Пентавер, син на фараона от Тийе, е бил на престола след своя полубрат Рамзес IV. Тийе заедно с група заговорници решила да убие мъжа си, а след това да свали от престола новия фараон. По данни на съхранени документи заговорът е бил разкрит, а виновниците за убийството на Рамзес III били осъдени на екзекуция.

Триизмерно сканиране на пръстиите на Рамзес III показва дебели ленени бинтове.  © Sahar Saleem and Zahi Hawass

Триизмерно сканиране на пръстиите на Рамзес III показва дебели ленени бинтове.
© Sahar Saleem and Zahi Hawass

Освен това учените смятат, че травмата на палеца на крака на фараона може да е била умишлено скрита от балсаматорите. Древните майстори са наложили върху палеца на владетеля подобие на протеза след неговата смърт. По такъв начин била възстановена външността на фараона преди пътешествието му в задгробния свят.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори