Мистерията на Бързите радио-импулси се задълбочава

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Gemini Observatory/AURA
Ивайло Красимиров

Необичайни и „мистериозни радиосигнали“ бяха открити наскоро на 3 милиарда светлинни години от Земята, благодарение на една програма, базирана на изкуствен интелект – „Търсене на извънземен разум“ (SETI).

Изследователите в SETI са използвали алгоритъм за машинно учене, за да разкрият 72 нови бързи радио-импулси (FRB), които преди това са били идентифицирани. FRB е високоенергиен астрофизичен феномен с неизвестен произход, който се проявява като преходен радио-импулс, който трае средно няколко милисекунди. Новооткритите FRB идват от галактика FRB 121102. Когато се прибавят и уловените по-рано на 26 август 2017 г. 21 FRB, то новооткритите са 93.

„Не всички нови открития на FRB идват от нови наблюдения“, заяви в свое изявление Пийт Донейн, изпълнителен директор в програмата SETI. „В конкретния случай откритието са дължи на умно, оригинално мислене, приложено към съществуващ набор от данни. Откритието усъвършенства познанията ни за една от най-любопитните мистерии в астрономията.“

„Тази работа е само началото на използването на тези мощни методи за намиране на радио импулси“, допълва Гери Джанг, друг участник в програмата.

„Надяваме се, че успехът ни може да инициира и други сериозни усилия за прилагане на изкуствен интелект и машинно обучение в радиоастрономията“.

Все още не е ясно какво предизвиква FRB, като SETI описва техния източник и механизъм като „мистериозен“. Теориите включват от „силно магнетизирани неутронни звезди, изстреляни от газови потоци в близост до супер масивна черна дупка, до предположения, че свойствата на радио-импулсите са в съответствие с подписите на технологии, разработени от развита цивилизация“.

Това, което прави FRB, които произтичат от FRB 121102, интересни е, че това са обикновено еднократни събития. За разлика от други бързи радио импулси обаче, FRB 121102 открити през 2012 г., са необичайно активни и изследователите ги оприличават на „ретранслатор“.

Астрономите са използвали научна програма с която са прегледали 400 TB данни, за да открият всичките 21 импулса, които са наблюдавани само в рамките на един час, „което предполага, че източникът се редува между периоди на спокойствие и неспокойна дейност“.

FRB са открити за пръв път през 2007 г., като са сравнително нови за астрономите и техният произход си остава мистериозен. Според ScienceAlert някои от тях могат да генерират толкова енергия, колкото 500 милиона слънца за няколко милисекунди.

През юли 2018 г., пореден FRB, който стигна Земята, беше с почти 200 мегахерца по-нисък от всеки друг бърз радио импулс откриван някога.

Произходът на открития в края на юли FRB може да е предизвикан от редица събития, например изпаряване на черни дупки и изригване на неутронни звезди, според списание Nature. Въпреки това, астрономи, включително и от Харвард, вече са заявили, че не биха могли да изключат, че FRB могат да произтичат от напреднали цивилизации, намиращи се дълбоко в космоса.

Ако истината е такава, тя може да е на разстояние само 3 милиарда светлинни години от нас.

Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори