Млад гигантски скитник озадачи астрономите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Независимо от отсъствието на звезди наблизо, още милиони години PSO J318.5-22 ще бъде много горещ.
© MPIA/V. Ch. Quetz
Антония Михайлова

На осемдесет светлинни години от нас се намира газов гигант с маса колкото 6,5 Юпитера и температура от порядъка на 1160 К. Обикновеният за своята възраст от 12 млн. години „тийнейджър” се различава само по едно – отсъствието на родител наблизо.

Международен екип астрономи начело с Майкъл Лю от Хавайския университет (САЩ) е открил младата планета с пряко наблюдение – тя е пълно сираче, тъй като до нея няма никакви звезди.

Планетата скитник (ако сме по-точни) е получила обозначението PSO J318.5-22 и наистина е необикновена. „Свободно плаващи” планети са известни доста в Космоса, но PSO J318.5-22 изглежда млад газов гигант, каквито не са ни познати от планетните системи.

„Не сме виждали нито един обект с подобни параметри. Той има всички признаци на млада планета, въртяща се около звезда. Само че наблизо няма такава – казва Лю. – Често съм си задавал въпроса, има ли такива „сирачета”? Сега знаем с точност, че е възможно.”

Обикновено кафявите джуджета, откривани отделно от звезди, рязко се отличават по облик от младите газови планети, близки към родителските звезди. Газовите гиганти на младини са доста горещи, но абсолютната им яркост е по-ниска, а светлината в близкия инфрачервен спектър има по-голяма дължина на вълната. Дълго време не беше ясно свързани ли са тези особености с „ергенското” положение на червените джуджета.

Новата находка, от една страна, изглежда, прояснява следното – газовите гиганти извън планетното семейство продължават да демонстрират същите признаци в инфрачервения диапазон, както и близо до звездата.

© N. Metcalfe & Pan-STARRS 1 Science Consortium

Очаква се следващите изследвания на планетата да бъдат доста по-прости, отколкото в случая с други газови гиганти, открити с преки наблюдения. Обикновено светлината от родителската звезда силно пречи да се разгледа планетата в детайли, затова много моменти остават зад кадър. Тук отсъствието на родителско светило изключва такива сложности. И астрономите се надяват без проблем да изяснят всички особености на PSO J318.5-22.

Отчет за изследването ще се появи скоро в изданието Astrophysical Journal Letters, а с кратката му версия можете да се запознаете тук.

Източник: Institute for Astronomy, University of Hawaii

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори