Моаите на Великденския остров може да изчезнат

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Public Domain
Антония Михайлова


Прочутите моаи на Великденския остров могат да станат една от първите жертви на климатичните изменения, свързани с човешката дейност, твърдят експерти на ООН в поредния доклад на ЮНЕСКО за световното наследство и туризма, съобщава РИА Новости.

„Някои великани на Великденския остров може да бъдат загубени за човечеството, ако сегашната ерозия на бреговата линия на острова от вълните на Тихия океан продължи в близките десетилетия. Може да се констатира, че изменението на климата влияе на всички ръкотворни обекти от Световното наследство на ЮНЕСКО“, казва Адам Маркхам (Adam Markham), водещ автор на доклада, цитиран от CNN.

Маркхам и няколко десетки експерти на ЮНЕСКО анализирали как съществуващите днес паметници на архитектурата и културата, намиращи се под открито небе, реагират на антропогенното изменение на климата и свързаните с него неща – ръстът на морското равнище, изменението на теченията в океана, ръста на средногодишните температури и зачестяването на екстремните природни явления.

Великденският остров е едно от най-загадъчните места на Земята, където преди около две хилядолетия е съществувала странната цивилизация на полинезийците, оставили след себе си многобройни следи във вид на гигантски статуи – моаи, които според учените представляват обожествени фигури на предците и роднините на древните жители на острова.

Тези великани, както смятат изследователите от ЮНЕСКО, скоро може буквално да се окажат отнесени в морето поради увеличението на височината на вълните, връхлитащи Великденския остров, а също и поради усилващата се ерозия на бреговата линия.

Великаните няма да са единствената жертва на глобалното затопляне – Статуята на свободата в Ню Йорк също може да бъде унищожена в резултат на нарастването на морското равнище и повишаването на ураганната активност в Атлантика.

Ураган, аналогичен по сила на Санди или Катрин, може да прошета в северната част на Атлантическия океан още следващото столетие, което да завърши плачевно за символа на Америка.

Ще пострадат и обекти от живата природа – например Йелоустоунският национален парк може да пресъхне поради рязко снижаване и приток на вода поради намаляването на продължителността на зимите и снижаването на интензивността на снеговалежите, а Галапагоските острови да останат без значителна част от своята уникална флора и фауна поради измествания в активността на Ел Ниньо.

Всичко това, както се надяват експертите, ще убеди правителствата по света да организират програма по спасяване на всички обекти от Световното наследство, преди да загубим част от тях.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори