NOAA очаква сезон 2016 да е по-ураганен

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NOAA
Антония Михайлова


Метеоролози от САЩ публикуваха прогноза, според която броя на ураганите в предстоящия сезон на ураганите ще нарасне в сравнение с миналите години, съобщава Gismeteo.

Докато американците били заети с подготовката за националния празник, който отбелязва началото на лятото в САЩ, Националното управление за океански и атмосферни изследвания (NOAA) предсказа 70-процентова вероятност за настъпването на 10 до 16 урагана с пориви на вятъра над 63 км/ч тази година. Около осем от тях могат да станат урагани със скорост на вятъра над 119 км/ч, а четири – със скорост не по-малко от 179 км/ч.

Според оценките завършва тригодишният период, в който количеството на ураганите за сезона е било под средното ниво. В съответствие с други прогнози се очаква тяхното увеличение, предизвикано отчасти от предстоящия край на активността на Ел Ниньо и настъпването на Ла Ниня.

Според федералните данни през 2015 година е имало 11 бури, включително 4 урагана, 2 от които се отличавали с особена мощ.

Сезонът на ураганите в Атлантика продължава от 1 юни до 30 ноември. Вероятността тази година той да е близък до нормата, е 45%, над нормата – 30%, под нормата – 25%. NOAA е включила в прогнозата и урагана Алекс, който се разрази преди началото на бурния сезон над далечната част на Атлантическия океан през януари.

„Този сезон е по-сложен за прогнозиране от повечето. Трудно е да се определи дали климатичните въздействия ще усилят тропическа буря или ще я възпрепятстват“, пояснява Джери Бел, водещ специалист по прогнозите на сезонните урагани от Центъра за прогнозиране на климата на NOAA, като се позовава на изменението на температурите на водата в Атлантическия и Тихия океан.

В същото време Центърът по ураганите на САЩ предупреждава, че буря северно от Бахамските острови, която се движи към Южна Каролина, има 90% шанс да се усили в следващите ден-два.

По данни на метеоролозите тропическата буря, получила името Бони, през уикенда е донесла проливни дъждове и силни пориви на вятъра в Джорджия и Вирджиния.

Активността на Ел Ниньо, фиксирана от началото на 2015 година, е била най-силната от 1997 година насам и както се очаква, ще отслабва с настъпването на лятото.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори